Ett 30-tal personer kom på öppet möte om Olserum

Jakten efter sällsynta jordartsmetaller i Olserum fortsätter. I höst ska det borras i området. Bolaget bjöd dessutom in till ett öppet möte.

Aiden Lavelle som är vd för bolaget European Green Transition  berättade om bolagets planer i Olserum.

Aiden Lavelle som är vd för bolaget European Green Transition berättade om bolagets planer i Olserum.

Foto: Karin Hertz

Västervik2024-04-09 16:00

Det är en solig dag några dagar före påsk. Daniel Akselson, som arbetar på bolaget som undersöker metallfyndigheterna i Olserum, är på besök i Västervik. 

Han har flera möten på agendan. Bland annat ett lunchmöte med kommunalrådet Harald Hjalmarsson och några av kommunens högsta chefer. 

– Våra geologer har precis varit i Olserum, säger Daniel Akselson som är styrelseordförande för det engelskregistrerade bolaget European Green Transition som har tillstånd att undersöka området kring Olserum, nordväst om Gamleby, i jakt på sällsynta jordartsmetaller. 

Geologerna har under några veckor i mars undersökt stenar och berghällar. De har tagit med sig stenprover och sågat och hackat bort små bitar av berget. Alla prover har de sedan tagit med sig för en noggrannare undersökning. 

– De har också gjort magnetiska mätningar för att få information om hur det ser ut under markytan.

Geologerna hoppas hitta sällsynta jordartsmetaller i Olserum. 

– Metallerna är viktiga för den gröna omställningen och kan användas till bland annat vindkraftverk, elmotorer och turbiner. 

Hur pass stor påverkan blir det på platsen när man bryter den här typen av jordartsmetaller?

– Det kan vi inte säga i dagsläget och det kommer dröja innan vi vet det. Vi vet ju inte omfattningen av fyndigheten än, säger Daniel Akselson.

undefined
Bolaget European Green Transition undersöker fyndigheter även i Pajala och Tyskland.

Geologernas undersökningar nu i mars är en förberedelse inför hösten. 

I början av augusti återvänder geologerna för att borra i det drygt 100 kvadratkilometer stora undersökningsområdet. 

– Målet är att få reda på mer om fyndigheten. Förhoppningsvis får vi reda på att det är ekonomiskt hållbart att bryta metallerna.

Men han tillägger att det är kostsamt att undersöka området och genomföra borrningarna. Därför väljer bolaget nu att ta klivet in på Londonbörsen. Enligt Daniel Akselson finns det nämligen många fördelar med att vara ett börsnoterat bolag.

– Det ger oss kapital och gör att vi kan fortsätta att undersöka fyndigheten i Olserum. Undersökningarna som vi gör nu innebär stora kostnader och vi behöver få in pengar till det. 

Börsnoteringen är också en kvalitetsstämpel, tillägger han.

Daniel Akselson lyfter också vikten av att informera. Redan i höstas bjöd bolaget in till ett första informationsmöte. På onsdagskvällen var det dags igen. Då berättade bolagets vd Aiden Lavelle och styrelseordföranden Daniel Akselson mer om planerna på ett öppet möte som hölls i Gamlebygymnasiets aula.

undefined
Daniel Akselson är styrelseordförande för det engelskregistrerade bolaget European Green Transition som har tillstånd att undersöka området kring Olserum i jakt på sällsynta jordartsmetaller.
undefined
I början av augusti återvänder geologerna för att borra i det drygt 100 kvadratkilometer stora undersökningsområdet. "Målet är att få reda på mer om fyndigheten. Förhoppningsvis får vi reda på att det är ekonomiskt hållbart att bryta metallerna."
undefined
Daniel Akselson träffade kommunalrådet Harald Hjalmarsson för en lunch på Slottsholmen i påskveckan.
Så går det till

Engelskregistrerade bolaget European Green Transition har tillstånd att undersöka området kring Olserum nordväst om Gamleby i jakt på sällsynta jordartsmetaller. 

European Green Transition hette tidigare European Green Metals och har nyligen bytt namn. Bolaget har precis börsnoteras på småbolagslistan Alternative Investment Market, AIM, på Londonbörsen. Första handelsdag var den 8 april.

Fyndigheten vid Olserum uppmärksammades för första gången på 1970-talet i samband med att en statlig uranprospektering gjordes på platsen. Här finns sällsynta jordartsmetaller, även kallade REE-metaller.

Undersökningstillstånd: Syftet med undersökningstillståndet är att ta reda på om det finns en fyndighet inom området, hur stor den är och om den är brytvärd. Undersökningstillstånd ger bolaget ensamrätt. Den som har ensamrätt har också företräde till den eventuella fyndigheten.

Borrprogram: I månadsskiftet juli, augusti börjar bolaget borra i undersökningsområdet. Sedan ska proverna undersökas och analyseras. Bolaget gör också en grundläggande miljökonsekvensbeskrivning just nu som bland annat innebär en vattenprovtagning.

Bearbetningskoncession: Nästa steg i processen. En bearbetningskoncession ger bolaget tillstånd att fortsätta med mer detaljerade undersökningar. Men kraven är höga och bolaget måste lägga fram bevis för att fyndigheten verkligen existerar och att den kan brytas på ett ekonomiskt hållbart sätt.

Gruvtillstånd: För att få starta en gruva behövs ett gruvtillstånd.

Karta: Olserum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!