Etnisk matmix från östra Medelhavet

Meze är mysigt. Massor av smårätter, kalla som varma. Grekiskt, turkiskt, arabiskt och/eller afrikanskt.

Mysigt med meze. Smårätter från Medelhavet som på Halv Grek Plus Turk. Foto: Monika Gottfridsson

Mysigt med meze. Smårätter från Medelhavet som på Halv Grek Plus Turk. Foto: Monika Gottfridsson

Foto:

Västervik2006-02-16 00:25
I ett anonymt litet hörn på en anonym liten gata bakom en anonym liten dörr på Östermalm i Stockholm ligger en krog som är allt annat än anonym.
"Halv Grek Plus Turk" är en kortfattad presentation av ursprungsduon bakom denna populära etniska blandras till restaurang. Elias "Saile" Eliasson är halvgreken och Uluc "Bullen" Telmen är turken, som dessutom tagit med sin lillebror Umur i ruljangsen. Alla har de ett förflutet inom Stockholms klubb-, krog- och musiksväng.
Tillsammans med den väldigt svenske köksmästaren, Claes Claesson, bördig från Norrtälje, skapade de en av landets första restauranger som riktade in sig på meze, det vill säga småplock à la Medelhavet.

I snart tio år har "Grekturken", som krogen kallas i folkmun, varit en institution för matglada, musikälskande mezefantaster. Här hittar man smårätter inte bara från Grekland och Turkiet, utan även från Libanon (som av vissa anses göra den bästa mezen), Kaukasien, Mellanöstern och Nordafrika.

Grekiska meze har de flesta provat på, i varje fall tsatsiki. Den grekiska maten är ganska snäll och ren i sina smaker. Ju längre österut man kommer desto mer kryddar man. Köksmästaren vurmar dessutom för det asiatiska köket och hottar gärna upp det hela med generösa mängder chili och ingefära, som inte ingår i Medelhavsmaten egentligen.
Meze kan ätas i princip hur som helst. Allt på en gång, huller om buller, kallt som varmt, röror som sallader. Nya rätter åker fram i samma stund de blir klara. Doppa lite här och dippa lite där.
Med andra ord är meze ett idealiskt sätt att njuta. Vi har lånat några favoritrecept, hämtade ur boken Meze hos Halv Grek Plus Turk (Koala Press), skriven av Claes och Christina Britton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om