Orlando Zerihun på Assistanskåren hade vid det laget pratat med polisen flera gånger, om att bilisterna på E22 höll alldeles för hög hastighet. De hade dock inte möjlighet att komma ut, fick han till svar.
Vid 11-tiden hade de precis backat in en så kallad trailerdragare som behövdes för att lossa en av mobilkranarna, när han hör en bil närma sig snabbt.
– Har man jobbat på vägarna som jag i 14 år så hör man om en bil har tendens att bromsa. Det gör inte den här. När jag vänder mig om ser jag att bilen kommer, och ser att han är extremt nära tältet.
”Tältet” är en låg pyramidformad varningsskylt som de ställt på vägbanan ett 50-tal meter från bärgningsplatsen.
Orlandos bedömning är att det är först när bilen kör över tältet som föraren inser faran. Han panikbromsar och väjer åt höger. En meter innan den så kallade TMA-bilen får han stopp på bilen.
TMA-bilen, och ”kudden” bakom, som Orlando säger, finns till som skydd för bärgarna. Om bilen hade kört in i den hade den stått pall. "Kudden" hade dessutom ökat bilistens möjlighet att klara sig helskinnad.
– En långtradare hade varit värre. Då hade det varit riktigt farligt, säger Orlando Zerihun, som vid incidenten befann sig precis på andra sidan TMA-bilen.
Samma dag som ovanstående händelse kom domen mot den polske lastbilschaufför som i våras på liknande sätt körde rakt in i en TMA-bil på E4 norr om Norrköping. Tre års fängelse blev påföljden. En kvinnlig bekant till Orlando, som körde TMA-bilen, dog i olyckan.
Den rekommenderade hastigheten förbi bärgningsarbetet söder om Gladhammar hade Trafikverket satt till 30 km/h, genom att sätta upp blåvita skyltar. Dessförinnan flera förberedande varningar. På en video som Orlando spelat in syns dock såväl bilar som lastbilar rulla förbi i högre hastigheter än så. Blott någon meter från personalen.
Ingen blir alltså skadad denna gång, men föraren i den vinröda bilen har enligt Orlando svårt att medge sitt misstag. Han säger att han inte sett några varningsskyltar, och att det är därför han blåst rakt in tältet.
Polis tillkallas, som understryker allvaret. Bilisten ber om ursäkt och går med på att betala tältet som gått sönder i kollisionen. Sedan kör han vidare.
Varför polisanmälde ni inte?
– Patrullen menade att det var svårt att styrka brott. Hade vi haft film på händelseförloppet hade det varit lättare, säger Orlando Zerihun.
Som stationschef för Assistanskåren i Oskarshamn har han lång erfarenhet av att arbeta på farliga platser. Han vet hur farligt det kan vara att befinna sig på E22, och han råder alla som får stopp längs vägen att så snart som möjligt sätta sig i säkerhet på andra sidan vägräcket.
Tendensen, menar han, är att folk kör fortare och fortare.
– Vi vet att det handlar om minuter innan det kommer ett fordon som kör in i dem som står med varningsblinkers.
– Varför? Jag vet inte. Kanske är det att folk sitter med telefonen, eller att man inte kört så mycket under pandemin. En samlingseffekt av lite allt möjligt.
En lösning skulle kunna vara att även bärgare får ha blåljus, istället för orange färg. Det skulle kunna öka säkerheten, tror han.
– Varför kan man inte köra lugnt förbi olycksplatser? Det handlar om 10 sekunder, kanske 30 sekunder maximalt. Det går inte att säga att man inte såg varningarna. Det är en ren lögn.