Eon brevbombade Hummelstad

Ett brev betyder så mycket skrev Posten i sin reklam. Elbolaget Eon går steget längre och verkar mena att det måste vara nio brev.

Bernt Johansson en av alla bybor i Hummelstad som förbryllades av Eons brevbombning.

Bernt Johansson en av alla bybor i Hummelstad som förbryllades av Eons brevbombning.

Foto: Anders Jacobsson

Västervik2014-01-30 16:11

Under onsdagen och torsdagen fick nämligen varje hushåll nio exakt likadana kuvert med samma innehåll.

Eon kanske kan göra som posten i sin gamla slogan men i stället skriva "Ett strömavbrott betyder så mycket". I kuverten fanns information om ett planerat strömavbrott i två timmar mitt på dagen den 5 februari.

– Jag var ju tvungen att öppna alla brev, även om de såg likadana ut. Det kunde ju skilja sig åt. Men så var det inte, samma innehåll i alla brev, säger Bernt Johansson.

Han trodde först att det handlade om nio efterföljande strömabrott, eller att Eon hade mycket att informera om de kommande grävningarna när starkströmskablarna ska grävas ner i marken. Luftledningarna ska ju bort även i Hummelstad.

De nio Eon-breven blev raskt en snackis i byn. Jodå, alla hade nio brev. Inte tio eller åtta. Alla likadana. Och alla sprättade kuvert för fulla muggar. Därmed är chansen minimal att någon i byn kan ha missat informationen om strömavbrottet.

I stället för närmare 50 brev, ett till varje hushåll, fick stackars lantbrevbäraren lasta sin gula postbil full och dela ut upp mot 500 brev på onsdagen. En del hanns inte med, utan fick delas ut på torsdagen.

På Eon förklarar man det hela med ett fel i datasystemet. Att det blev just nio brev har man ingen specifik förklaring till.

– Vi har precis uppgraderat systemet och då har det blivit ett fel som vi trodde enbart genererat dubbletter. Jag blev förvånad när jag hörde att det gått ut nio likadana brev i ert område, det kan man ju tycka är knasigt, säger Eons presschef Mattias Hennius.

Enligt Eons felanmälan är systemfelet åtgärdat.

Siffran nio

Nio, vid sidan av tre och sju, är det tal som oftast återkommer i magiska och mytiska sammanhang. Niotalet var viktigt i det gamla Kina, hos kelterna och i fornnordisk mytologi, särskilt knutet till Oden, som under nio nätter hängde i ett träd, och som lärde sig nio trollsånger. Även trefalden av nio, 27, har haft magisk eller religiös betydelse, liksom talet 99. Efter kristendomens införande i Norden ersattes niotalet i stor utsträckning av det från Orienten härstammande sjutalet.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om