Enklare jämföra pensionsavgifter

Avgifterna på pensionssparandet har stor betydelse för hur stor din pension blir. Nu finns en ny, lättanvänd prisjämförelse på nätet för alla pensionssparare.

Hjälp. Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå tycker att det är viktigt att tillhandahålla prisjämförelser när det gäller pensionssparande.Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Hjälp. Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå tycker att det är viktigt att tillhandahålla prisjämförelser när det gäller pensionssparande.Foto: Ola Torkelsson/Scanpix

Foto:

Västervik2007-08-03 00:25
Regeringen ska begränsa avdragsrätten för privat pensionssparande från dagens cirka 20 000 kronor per år till max 12 000 kronor. Men det behöver inte betyda så mycket för gemene man. De allra flesta sparar redan i dag inte mer än 1 000 kronor i månaden, som alltså blir det nya maxtaket.
Som alltid gäller det att noga välja placering av pensionspengarna. Oavsett om det rör sig om tjänstepension, PPM eller privat pensionssparande. Avkastningen är det första man tänker på men den är dessvärre omöjlig att förutspå. Avgifterna är däremot ett faktum - och väl så viktiga att ta hänsyn till i valet.

Säg att du sparar 1 000 kronor i månaden i 40 år. Det blir sammanlagt 480 000 kronor. Vi räknar med att avkastningen är 6,5 procent.
Är avgifterna 0 procent växer sparkapitalet till drygt 2,3 miljoner kronor. Är avgifterna istället 3 procent blir sparkapitalet knappt 1,1 miljon. Det är över 1,2 miljon kronor mindre.
Det är på de riktigt långa spartiderna, 20 år och längre, som ränta-på-ränta effekten blir extra märkbar. Sparar du i 15 år blir skillnaden i sparkapital mindre, men ändå 75 000 kronor.
För dig som vill jämföra avgifterna på pensionsförsäkringarna som erbjuds på den svenska marknaden har Konsumenternas Försäkringsbyrå satt samman en heltäckande prisguide på sin hemsida. Fakta om olika typer av pensionsförsäkringar finns också, så man kan läsa på och lära sig mera.
- Vi har gjort den här jämförelsen för att sätta press på bolagen, säger Gunnar Olsson, chef på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Jämförelsen är den första av flera som byrån tar fram. Till hösten ska priser och villkor hos tjänstepensionsbolagen läggas ut på hemsidan. Dessutom är man i full färd med att sätta samman en räknesnurra, tanken är att den ska sjösättas i början av hösten.
Med snurran kan man laborera själv. Knappa in sparbelopp och antal år man sparar och få fram hur stort sparkapitalet blir och hur stora avgifter man betalar i de olika bolagen.
Du kan också få reda på hur mycket mera avkastning du behöver få på ditt sparande i ett bolag med höga avgifter jämfört med att annat bolag som har lägre avgifter.
- Räknesnurran är väldigt bra och pedagogisk, säger Gunnar Olsson.

Var särskilt uppmärksam på om du måste betala en avgift varje gång du sparar. Sparar du mindre belopp varje månad blir det dyrt. Avgifter på flera procent är inte ovanliga, SPP Liv, till exempel, har en avgift på 3,5 procent.
Se också upp med förvaltningsavgiften. Det är en avgift som tas ut i procent av försäkringskapitalet. Allra dyrast är de nya pensionssparformerna med garanti där förvaltningsavgiften är över 1 procent. Billigast är Nordnet och Avanza som inte tar ut några avgifter alls.

Det ska stå i avtalet om försäkringsbolaget får ändra avgifterna i en försäkring som redan är tecknad och löper. Det är alltså viktigt att först ta reda på om du vill jämföra kostnaderna för den försäkring som du redan har. Avgifterna som du betalar är måhända lägre än dem som står på hemsidan.
Visar det sig att du tycker att din försäkring är för dyr kan du flytta den. För närvarande är det bara möjligt om den är tecknad efter 1 februari i år och har flytträtt. För äldre försäkringar råder ett tillfälligt flyttstop som troligen hävs senare i år.
Jämför själv
På www.konsumenternasforsakringsbyra.se hittar du hela jämförelsen. Klicka på Jämför, Pensionsförsäkring - avgifter, Välj bolag och markera sedan de bolag du vill jämföra. Genom att välja Markera alla bolag, får du upp samtliga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om