Den nya tjänsten kallas Ses, Samarbete efter skilsmässa. Västerviks kommun har tecknat sig i två år för tjänsten, men hela kostnaden – 300 000 kronor – betalas genom statsbidrag.
– Vi får stimulansmedel för att jobba med ny teknik, komma närmare medborgarna och vara moderna, säger Martin Ek, som är chef på familjeenheten i Västerviks kommun.
För att ta del av materialet i Ses, måste man registrera sig.
Kan inte det avskräcka?
– Västerviks kommun får inte de uppgifterna, utan det är Ses som äger dem, säger Martin Ek.
Det enda kommunen får veta är hur mycket tjänsten används och vilka moduler. Inte vem som använder vad.
I tjänsten ingår faktatexter, kortare filmer samt övningar och tips på hur man kan agera i olika scenarier. Enligt Martin Ek är tanken inte att det ska avlasta familjerådgivningen eller familjerätten.
– Men det blir en enklare hjälp för många och ett alternativ. Det kanske passar fler invånare att få ett annat stöd, där man inte träffas fysiskt.
Hur det blir med tjänsten efter de två åren, vet han inte än.
– Vi har köpt in det för två år, för att se hur det faller ut.
På hemsidan för tjänsten står det att nästan vart fjärde barn under 18 år upplever att deras föräldrar skiljer sig. I tjänsten finns särskilda delar riktade till barn, men de ingår inte i det paket som Västervik har köpt in.
Varför inte?
– Det är första gången som vi köper in den här tjänsten, så vi börjar med att köpa basprogrammet, och så ser vi hur mycket det används, säger Martin Ek.