Enklare elräkningar

Elräkningar som kommer som en chock när elmätaren läses av en gång per år är snart historia. Elbolagen har redan så smått börjat ta betalt för den faktiska elförbrukningen varje månad.

Västervik2005-11-22 00:25
Mer än en tredjedel av småhusen i Sverige har el som enda uppvärmningskälla. Man brukar räkna med att ett normalhus gör av med ungefär 20 000 kilowattimmar per år - det ger en totalkostnad på omkring 20 000 kronor per år. Blir det fel på uppvärmningssystemet kan elförbrukningen rusa iväg och bli mycket högre. Ofta upptäcker man inte felet direkt, eftersom elräkningen bygger på den förbrukning man har haft tidigare och inte på den verkliga förbrukningen.
Men nu blir det ändring på det här. De stora elbolagen är i full gång med att installera fjärravlästa elmätare hos sina kunder inför lagändringen i juli 2009. Senast då måste elbolagen börja ta betalt för den faktiskt förbrukade elen varje månad. De elföretag som inte vill investera i nya fjärravlästa elmätare kan i stället välja att läsa av elförbrukningen manuellt varje månad.

Vattenfall ska byta ut 900 000 elmätare och har redan installerat närmare 200 000 nya mätare som tas i bruk successivt. Mätarna läser av elen varje dygn men kunderna får en månadsförbrukning på fakturan.
- Kunderna märker när vi slutar med preliminärdebiteringen, det syns tydligt på fakturorna som blir enklare att förstå, säger Anna Lihr, informationsansvarig på Vattenfall.
Om elräkningen är krånglig i dag så blir den lättare att förstå när preliminärdebiteringen försvinner. Dessutom ska energiskatten flyttas bort från den del av fakturan som rör elförbrukningen. Skatten ska i stället redovisas i anslutning till nätkostnaden. Då framgår det tydligare vad elen faktiskt kostar.

Elbranschen arbetar också aktivt för att förenkla fakturorna.
- I höst har vi haft en kampanj och flera bolag har redan gjort om sina fakturor, säger Britt Tjörnemar, ansvarig för handel och försäljning på branschorganisationen Svensk Energi.
Elbolagen är nu också villiga att använda samma ord och uttryck på fakturorna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om