Enkelt och smakrikt från Rioja
Rioja är mer än vin. Det är en förtjusande landsände med bedårande mat. Tillsammans är det en svårslagen kombination.
Tapas. Ett minne från Riojas tapasbarer: vitlöksspäckade champinjoner med räka på toppen. Foto: Monika Gottfridsson
Foto:
Så är ingalunda fallet i dag. Rioja är numera indelat i moderna viner och gamla godingar. Den moderna skolan sneglar snarare åt Nya världens fyllighet och komplexitet än den gamla insmickrande mjukheten. Yngre förmågor tar över gamla vingårdar, bygger arkitektoniska mästerverk, satsar för framtiden och går sina egna oprövade vägar.
Detsamma gäller maten. Spanien håller på att smyga sig in som en toppnation i gourmetsvängar. Restauranger som El Bulli, där man har tur om man lyckas få ett bord med ett års varsel, anses som en av världens bästa.
Maten i Rioja är en blandning av det gamla och det nya Spanien. Lika väl som man kan stå och slänga käft vid en tapasbar över en ljuvlig vitlöksspäckad champinjon, lika väl kan man avnjuta modernistisk förfining på ett ställe som lyxrestaurangen Las Duelas där riojavinet har frusits till en granité som får en att joddla av lycka.
Lantköket är rustikt och enkelt med små finesser inspirerade av vinkulturen. Lövtunna minikotletter av dilamm grillas hastigt över en eld av gamla vinstockar. "Himmelskt" känns som ett fjuttigt ord för att beskriva hur köttet smakar, men upplevelsen närmar sig i alla fall den yttre stratosfären.
Och tapaskvarteren i huvudorten Logroños gränder är ett äventyr i sig. Varje minimalt etablissemang håller sig med sin egen specialitet. Man väljer alltså ställe efter vad sällskapet är suget på för stunden. Först skinkhaket, sen sardinmackan, sen ostbaren och så där håller man på tills magen är mätt och plånboken tom.
Apropå skinka. Ska ni bara äta skinka en gång i ert liv ska ni välja pata negra. Den är dyr även för en spanjor, och tillverkas av svarta grisar som matats med ekollon. Den serveras i supertunna skivor som världens godaste förrätt, omöjlig att tröttna på.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!