Enkelt godis för njutare

Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Oemotståndlig hallontryffel.

Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Oemotståndlig hallontryffel.

Foto:

Västervik2005-02-12 00:25
Ingen jul utan godis, så är det bara. Och kan man inte käka upp det kan man åtminstone laga det. Snabbt och enkelt julgodis är myspyssel för hela familjen.
Visst finns minnet där av mammas koladoftande grytor. Knäcken stod och puttrade i timmar, smörpapper klipptes till och kolor slogs nogsamt in en och en. Det var tider då hemgjord pepparkaksdeg var en självklarhet.
Allt det där minns jag klart och tydligt. Däremot är det komplett obegripligt hur människan hann med allt detta.

Denna månad när det tycks omöjligt att hitta en lucka mellan lussetåg, kalenderhets och firmafester ska man hinna ställa sig och koka kola i ett par timmar. Det låter sig bara inte göras. Ändå vill man gärna bjuda sina egna barn på en stunds julpyssel och lite godisfrossa.
Tack och lov finns det genvägar. Tryffel är en sådan. Det kan låta krångligt, kladdigt och knepigt. Men i själva verket är det snabbt, enkelt och kan bli exakt hur gott som helst. Använder man sig av riktigt fin choklad och rumstempererade varor är det svårt att misslyckas.
Gör gärna en vuxen- och en barnvariant ? med och utan sprit. Likör, konjak eller glögg är starkvaror som verkligen sätter smak på tryffeln. Det räcker med en matsked eller så för att få stuns på härligheten.

Vad man bör komma ihåg är att mörk choklad innehåller mer kakao och kräver mer vätska än ljus choklad. Viktigt att veta är också att vit choklad smälter redan vid 48 grader och inte får bli varmare än så.
När smeten väl är blandad sköter tryffeln sig själv medan den stelnar i kylen. Sedan är det bara att rulla (kallt vatten på fingrarna underlättar) och kyla på nytt. Lätt som en plätt.
Verkar smeten lös är det bara att låta den stå längre i kylen, gärna över natten. Hjälper inte ens det, kan man försöka börja om och smälta ner ytterligare lite choklad. Är läget tvärtom kan man späda med mera vätska. Sprit kan också rädda smält choklad som blivit grynig.
Tryffel är dessutom en kanonpresent att ta med på glöggpartyt eller att ge bort i liten julklapp. Och hur goda de än är klarar man faktiskt inte att äta särskilt många, vilket är en tröst när kaloriångesten anfaller.

Nu är det förstås inte alla som älskar tryffel. Därför tipsar vi om lite andra snabba enkla recept på julgodis. Inget tar längre tid än en halvtimme. 30 ynka minuter borde vi kunna unna oss själva och de små. Ta time out från julklappsjakten, köp hämtmat på vägen hem, stäng av telefonen och knyt på förklädet. Att göra godis kanske är precis den rätta decembermedicinen.
Har man tur finns det lite kvar till julafton.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om