ENKÄT: Västervikare om bedrägerier: "Man blir nojig och osäker"

Trots att många vid det här laget känner till att att banken aldrig ringer upp och ber om uppgifter så är det lätt att bli lurad.

Mor och dotter, Christina och Cecilia Ellehammar tycker att det är lågt att lura äldre och känner oro för dem.

Mor och dotter, Christina och Cecilia Ellehammar tycker att det är lågt att lura äldre och känner oro för dem.

Foto: Magdalena Borgemo

Västervik2024-05-13 20:00

Västerviks-Tidningen tog en vända på stan för att prata med människor om bedrägerier och bedrägeriförsök. Svaren var blandade, några har varit förskonade från försök medan andra har blivit utsatta.

Cecilia Ellehammar och hennes mamma Christina har läst mycket om det och är oroliga för äldre personers utsatthet. 

– Jag har fått flera samtal men jag förstår direkt att det är falskt och lägger på luren, säger dottern Cecilia.

– Jag har bestämt mig för hur jag ska göra om de ringer mig. Jag har en uttänkt strategi för det, säger Christina.

undefined
Alla måste vara uppmärksamma och tänka till om de blir uppringda eller får sms, det är Birgitta Willfors råd.

Birgitta Willfors är misstänksam och har reagerat många gånger på sms och samtal som hon har fått och förstått att det varit bedrägeriförsök.

– En gång ringde min bank upp mig. Det var någon som försökte handla på mitt kort och det lyckades bedragarna inte med som tur är, säger Birgitta. 

Flera personer säger sig inte ha blivit utsatta och även att man inte känner någon som blivit det. Men flera svarar att de blivit uppringda eller fått sms om obetalda skulder. De som ringer upp kan även bli väldigt otrevliga när de inte lyckas med sitt bedrägeri.

undefined
"Man blir nojig och osäker på att lämna ut information och tvekar på att svara när det är okända nummer som ringer. Det går inte i längden, det kan vara något viktigt samtal man väntar på", säger Anette Pettersson.

Anette Pettersson har en gång fått återkoppling från ett bolag hon är kund hos och de verifierade att hon utsatts för ett bedrägeriförsök.

Torbjörn Ekeskans tycker att bankerna borde kunna reglera och förhindra mycket bättre så att bedrägerier inte sker.

undefined
Torbjörn Ekeskans har fått typiska sms där syftet varit bedrägeri men han har inte gått på det. Det borde finnas många sätt för bankerna att förhindra detta, tycker han.

Mer krav och mer säkerhet när man betalar, det efterlyser Wilma Karlsson. 

– Det borde vara fler krav och steg innan man godkänner en betalning eller överföring. Nu sker det så lätt med ett knapptryck och då kan det vara för sent, säger hon.

undefined
Ida Forsberg och Wilma Karlsson har inte blivit utsatta för bedrägeriförsök och känner heller ingen som utsatts.

Västervikarna på stan är väldigt medvetna om telefonbedrägerier men många säger också att de som försöker luras är smarta och låter seriösa, därför är det förståeligt att människor blir lurade. Det alla lyfter som åtgärder för att få bukt med bedrägerierna är att bankerna generellt behöver ta mer ansvar och inte göra det så lättillgängligt för bedragare. 

Ett av förslagen som lyfts är fördröjning vid större överföringar och flera av de tillfrågade tycker att det är övervägande positivt. Samtidigt vill man kunna följa upp sina händelser i efterhand. Man säger vidare att bankerna behöver vara mer nära sina kunder och mer nåbara. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!