Enhet mot familjevåld hårdbantas

Spireas föreståndare Madeleine Rosenmüller var så missnöjd med ledningen att hon sade upp sig. - Den här verksamheten är viktig. Men det finns ingen långsiktig planering.

Den enhet som bildades för några år sedan för att arbeta mot familjevåld i norra Kalmar län är på väg att monteras ner. Socialchefen i Västervikskommun Jörgen Olsson räknar med att kommunen ändå ska ha kvar nödvändig kompetens.
Foto:Claudio Bresciani /Scanpix

Den enhet som bildades för några år sedan för att arbeta mot familjevåld i norra Kalmar län är på väg att monteras ner. Socialchefen i Västervikskommun Jörgen Olsson räknar med att kommunen ändå ska ha kvar nödvändig kompetens. Foto:Claudio Bresciani /Scanpix

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Västervik2012-08-04 00:00

Spireas fokus har sedan verksamheten startade år 2009 legat på att motarbeta våld. Verksamheten har gått runt tack vare statligt stöd vilket har inneburit att fyra personer har kunnat arbeta med att hjälpa framförallt kvinnor som varit utsatta för våld. Men från och med september kommer endast en person att sköta detta arbete. Madeleine Rosenmüller, föreståndare för Spirea sedan starten, fann situationen ohållbar.

- Vi har byggt upp en viktig verksamhet som har fungerat mycket bra, men det har varit bristande kommunikation med styrgruppen och verksamheten har skurits ned. Det är inte rimligt. Därför slutade jag som föreståndare i juni, säger hon.

Hon beskriver sitt avhopp som att hon inte hade något val. Hon tycker inte att det har funnits någon drivkraft hos styrgruppen om att driva Spirea.

- Man har inte sökt några nya statliga pengar för verksamheten. Nu är det bara kommunen som finansierar verksamheten och bara en person ska arbeta vidare.

Nedskärningarna har kommit successivt. Först var man fyra, sedan blev man tre och nu är man två personer: Anna Ege och Robert Eriksson. Båda har just nu semester. Eriksson är den enda personen i kommunen som är utbildad för att arbeta med män som utsätter andra för våld. Eriksson är erbjuden att på egen hand driva verksamheten vidare. Rosenmüller önskar att fler än en person arbetade på Spirea.

- Det räcker inte med en person. Man ska ha en kollega eftersom det å den ena sidan är ett tidskrävande arbete och å den andra sidan för att man behöver ha någon att bolla med.

- Att arbeta med män som utsätter kvinnor för våld tar tid. De kommer inte till Spirea på egen hand, man får ta kontakt med dem när kvinnan som blir slagen vill det. Det är ett särskilt motivationsarbete som tar tid. Det handlar om att ändra strukturer som funnits hos personen i ett helt liv. Det tar år att ändra på det.

Hon tror att kommunen kommer att hitta lösningar efter hand om någon ringer och är utsatt för våld. Men hon kritiserar kommunen för att inte ha en fullgod utarbetad verksamhet för de som behöver hjälp. Kompetensen finns inte i tillräcklig utsträckning, anser hon. Hon berättar att Spirea är den enda enheten i kommunen där man fokuserar på våld och att familjeenheten fokuserar på andra problem. Hon berättar att enheterna har ett bra samarbete och att det inte finns någon konkurrenssituation.

Spirea - fokus på våld

I och med en lagändring 2007 är varje kommun skyldig att ta emot våldsutsatta kvinnor.

34 ärenden har Spirea haft hittills i år.

I maj, 2012, tog Västerviks kommun beslut om att Spireas verksamhet ska vara permanent.

Från och med 1 september arbetar en person på Spirea.

Spirea har fram tills nu varit ett samarbetsprojekt mellan Västervik, Hultsfred och Vimmerby.

Men nu går kommunerna åt skilda håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om