Engellau föll pÄ mÄllinjen

Daniel Engellau nĂ„dde inte hela vĂ€gen fram i tĂ€vlingen Årets kock. Men nĂ€stan.

Daniel Engellau frĂ„n VĂ€stervik blev tvĂ„a i Årets kock.Arkivfoto: Lotta Norström

Daniel Engellau frĂ„n VĂ€stervik blev tvĂ„a i Årets kock.Arkivfoto: Lotta Norström

Foto: Lotta Norström

VĂ€stervik2012-01-25 19:05

- Det hĂ€r kĂ€nns skitbra Ă€ndĂ„. Jag Ă€r verkligen supernöjd med silver, jublade VĂ€stervikssonen pĂ„ telefon sent i onsdagskvĂ€ll efter den drygt fem timmar lĂ„nga finalen.

Han har stÀllt upp i tÀvlingen tvÄ gÄnger tidigare. Som bÀst har han kommit till semifinal. Den hÀr gÄngen missade han guldet med liten marginal.

- Jag hade inte haft tid att vinna. De som vunnit tidigare har fĂ„tt gĂ„ ner pĂ„ halvtid för att hinna med alla uppdrag och det har inte jag tid med. Vi ska dra igĂ„ng ett nytt stĂ€lle dĂ€r jag ska vara driftchef sĂ„ dĂ„ finns inte den tiden. Silver Ă€r perfekt.

I onsdagens final hade sex finalister fem och en halv timma pÄ sig att inför publik lösa tvÄ tÀvlingsuppgifter. Den första var att utifrÄn en bestÀmd rÄvara - hel svensk biffrad frÄn Gotland pÄ ben - skapa en varmrÀtt. Denna rÀtt hade finalisterna fÄtt förbereda och trÀna pÄ. Den andra var att utifrÄn en rÄvarukorg, som var hemlig fram till kvÀllen innan tÀvlingen, laga dels en varm förrÀtt och dels en kall förrÀtt.

Klas Lindberg frÄn Klas Lindberg Mat & Vin gjorde det bÀst enligt juryn.

För det fick han en guldmedalj av Gastronomiska Akademien - som delades ut av prins Carl Philip.

- Jag skulle ha kunnat prestera mycket bĂ€ttre. Men jag fick bara en vecka att förbereda mig eftersom jag var pĂ„ smekmĂ„nad i tre veckor och de andra har förberett sig i tvĂ„ och en halv mĂ„nad, sĂ€ger Engellau.

DÄ vinner du nÀsta Är dÄ?
- Haha! Absolut.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om