Engagerad eldsjäl är borta

När han brann för något gjorde han det helhjärtat. Nu har Västerviksbon och europén Alfred Menzel gått ur tiden, 84 år gammal.

Eldsjäl. Alfred Menzel var en engagerad person som kämpade för allt han trodde på.

Eldsjäl. Alfred Menzel var en engagerad person som kämpade för allt han trodde på.

Foto: Anders Steiner/arkiv

Västervik2017-03-10 07:00

Alfred Menzel levde ett händelserikt och brokigt liv. Han föddes i Dortmund, Tyskland och levde sin barndoms- och ungdomstid i krigets spår.

När han skulle välja yrke gjorde omständigheterna att han hamnade inom trädgårdsnäringen, och det var för att få praktik inför den utbildningen som han kom till Sverige och Västervik redan 1955.

Trädgårdsyrket visade sig inte vara hans gebit, men i Västervik träffade han blivande hustrun Ebon, och de gifte sig 1959.

Alfred kompletterade sina studier med pedagogik och blev så småningom lärare på Valstadskolan i Gamleby. Vid sidan av lärarjobbet har han också varit fackligt aktiv under många år inom Facklärarförbundet, Lärarförbundet i Västervik och ledamot av Kalmar läns TCO-distrikt.

När han gick i pension gjorde han precis tvärtemot vad de flesta brukar. Han växlade upp tempot och startade resebyrå tillsammans med hustrun Ebon. Under tio intensiva år drev de Hansaresor och vägledde turister till dittills okända resmål i forna Östtyskland.

Även privat utforskade paret Menzel stora delar av världen. Det blev äventyrliga resor till bland annat Braslien, Indien, Nepal och Kina, stora kryssningar till Antarktis, Nya zeeland och Australien samt flodkryssningar på några av världens största floder, som Dnjepr, Donau, Nilen och Yangtsekiang. Paret har besökt alla kontinenter och sett över 40 länder.

– Men vi åkte aldrig på några badresor, berättar Ebon Menzel.

Vid sidan av yrkeslivet var Alfred Menzel en minst sagt engagerad själ. Hans starka drivkraft för sådant som engagerade honom var hans kännetecken. Det ledde bland annat till att han, trots att han själv inte utövade sporten, blev engagerad i Westerviks Tennisklubb. Som ordförande under 1970- och 1980-talen var han en viktig kugge i att tennisklubben åter blev blomstrande. Bland annat var han med och drog igång den anrika sommartävlingen Ostkustens Pärla. Han fick juniortävlingar, landskamper och mästerskap till Västervik, i vilka bland andra Björn Borg och Boris Becker deltog. Ebon Menzel menar att makens engagemang främjade blivande världsstjärnan Stefan Edbergs framgångar.

– Han var eldsjälen i föreningen och så var det överallt där han var med. Han hade enormt mycket idéer och var fruktansvärt envis, säger hon.

Sedan 1984 har Alfred varit klubbens hedersordförande.

En annan förening som fick ta del av Alfreds glöd var Aktiespararna, där han engagerade sig sent i livet. Som styrelsemedlem gick han all in och bidrog med idéer till besök på företag och vilka föreläsare som skulle bjudas in till föreningsmöten. Hans största insats var nog ändå den mödosamma administrationen av föreningens aktietävling. Aktiespararnas förbundsordförande, Göran Gezelius, blev imponerad av kraften i den lilla föreningen i Småland och deltog själv i dess aktietävling. Han och Alfred blev vänner även privat och vid den sista bjudningen i paret Menzels hem var han en av gästerna.

Alfred Menzels engagemang hade ofta en social underton. Resorna till forna Östtyskland hade till exempel ett underliggande syfte att lära folk upptäcka sedan 40 år glömda resmål och vara med på ett hörn i att främja landets utveckling.

En av de sista kamperna handlade om tillgänglighet för äldre. När busslinjerna skulle dras om i Västerviks tätort protesterade han mot vad han ansåg skulle bli en försämring. Han drog också igång en namninsamling för att få behålla busshållplatsen på Spötorget och VT var med när han lämnade över protestlistorna med över 1 000 namn till kommunledningen. En kamp han visserligen förlorade, men ändå vann en delseger i, då han fick igenom att servicelinjens hållplats skulle få vara kvar på Spötorget.

Alfreds drivkraft kunde ibland ske på bekostnad av familjen, medger Ebon.

– Men samtidigt har vi haft mycket glädje av hans många gånger galna idéer, berättar hon.

Trots mer än 60 år i Sverige övergav han aldrig sitt tyska medborgarskap. Även barnen förblev tyska medborgare och han var särskilt stolt över att ett av hans barnbarn valt att studera i Tyskland.

Alfred beskrev sig själv främst som europé och var mycket positivt inställd till EU för fredens skull.

Alfred Menzel sörjs närmast av hustrun Ebon och barnen Ragna, Sanne och Peter med familjer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!