– Blockaden märks tydligt, särskilt på avdelningarna, där är det väldigt pressat.
– Vi har fått flytta patienter när personal varit sjuk. Vi som arbetar på mottagningen har fått frågan om att jobba extra på avdelningarna, men då minskar ju effekten av blockaden.
Jacob Hoffsten som är fackligt förtroendevald på njur- och dialysmottagningen känner av effekterna av övertidsblockaden.
– Det är en svår situation, men det sätter fokus på ett problem som funnits länge. Övertid är satt i system och det märks väldigt tydligt nu.
Hur löser man situationen på sjukhuset?
– Arbetsgivaren flyttar runt personal för att komma runt problemet. De använder även personal som inte är med i facket för att lösa övertidspass, detta kallas strejkbryteri, vilket är en motåtgärd som inte är standard direkt och helt oacceptabelt.
– Det har inte kommit ut något från förhandlingsbordet men jag hoppas att arbetsgivarna tar sitt ansvar och vill att vården ska fungera. Tyvärr visar det här att de inte är så brydda och min magkänsla är att det kan bli långvarigt.
På ledningsnivå märks det inte lika tydligt, än.
– Första veckan har varit som en vanlig vecka på sjukhuset med varierad beläggning. Det märks genom att enstaka planerade operationer har ställts in och viss mottagningsverksamhet har minskats, säger Sibylle Loo, sjukhuschef på Västerviks sjukhus.
Hur påverkar det här patienter och personal?
– De personer som fått omboka sina besök har ju blivit drabbade, men i övrigt har det inte några konsekvenser för patienterna. Om blockaden fortgår kan planerad verksamhet komma att minskas, men det påverkar inte akut eller nödvändig vård. Man ska inte tveka att söka vård på grund av det här.
– Personal påverkas framför allt genom att de får ändra sina scheman. För det utgår avtalsenlig ersättning. Det kan hända att personal som inte är ansluten till Vårdförbundet jobbar mer nu än innan blockaden, men för dem gäller fortfarande lagen om arbetstid och avtal för ersättning.
Cecilia Ohlsén är vice ordförande för Vårdförbundets avdelningsstyrelse i Kalmar län och hon bekräftar att läget blivit pressat för personalen i takt med att arbetsgivaren hittat olika så kallade kreativa lösningar för att kunna bedriva verksamhet trots blockaden.
– Till exempel använder man sig av förskjuten arbetstid när man inte kan beordra övertid. Det kan skapa oro i schemat och en osäkerhet kring när lediga dagar ska kunna tas ut, säger hon.
Hon vittnar också om avdelningar där det bara funnits en enda sjuksköterska, som då inte kunnat gå på lunch, men i stället erbjudits att gå hem tidigare, för att undkomma övertid.
Hon bekräftar Jacob Hoffstens bild av att oorganiserade medlemmar ombetts arbeta.
– Vår tolkning är att även dessa ingår i varslet eftersom de tillhör vårt kollektivavtalsområde. Men vi har hört att det gått ut SMS-listor riktade till icke-organiserade med vädjan om att gå in och ta på sig övertidspass. Då hamnar dessa medarbetare i kläm. De kanske vill stödja Vårdförbundets konflikt, men är samtidigt rädda att det ska ses som arbetsvägran om de inte ställer upp.
Cecilia Ohlsén beskriver fortfarande läget som låst mellan parterna, åtminstone har inte de fackliga företrädarna fått veta hur det går i förhandlingarna. Hon befarar därför att konflikten ska bli långdragen.
– Men vi kämpar på, och jag tycker att medlemmarna uppvisar en stark kampvilja, säger hon.