Det skulle kunna ingå i en "västerviksk" kulturkanon

Vi har frågat flera kulturutövare i kommunen om lokala verk och konstnärer som de anser är särskilt viktiga för Västervik med omnejd.

Hootenanny Singers platsar helt klart i en kulturkanon för Västervik, enligt Dag Jonasson, som preciserar sig med tre val av låtar.

Hootenanny Singers platsar helt klart i en kulturkanon för Västervik, enligt Dag Jonasson, som preciserar sig med tre val av låtar.

Foto: Tor Wiklund

Västervik2022-11-16 20:40

Kulturkanon, ett ord som förekommit en hel del i media sedan den nya regeringen i oktober meddelade att de ville införa en svensk sådan. Men vad är det egentligen?

En kulturkanon är en slags lista över särskilt viktiga kulturella verk. Kategorier i en kanon kan vara allt ifrån arkitektur till film, musik och litteratur. Kulturkanondebatten har gått het de senaste veckorna, något som fått VT att undra: vad skulle ingå i en lokal kulturkanon med verk kopplade till Västervik?

Den frågan skulle inte bli helt lätt att få svar på. Konstnären Hoschang Moschiri är tveksam till att det finns något verk som helt representerar Västervik. Visfestivalgeneral Calle Åstrand konstaterar att Västervik är en kulturstad, men vad som skulle ingå i en kulturkanon här, det kan han inte riktigt säga.

undefined
Hootenanny Singers platsar helt klart i en kulturkanon för Västervik, enligt Dag Jonasson, som preciserar sig med tre val av låtar.

Dag Jonasson på Västerviks bibliotek har en hel del idéer om vad som skulle kunna platsa i en lokalkanon. Men han lägger in en brasklapp:

– Jag säger inte att det här är den enda Västervikskulturen, utan det här är sånt som jag tror att väldigt många i Västervik känner igen, säger han.

– Det finns en film som heter "Susanne", som kom 1959. Den är gjord av Elsa Colfach och Kit Colfach, som var läkare i Västervik. Den här filmen kom ut på dvd för några år sedan, då under rubriken "Svenska kultklassiker". Så den sticker ut i det avseendet. Den var väldigt omtalad, berättar Dag.

undefined
Abalone Dots – in i kulturkanonen! Det tycker åtminstone Dag Jonasson.

När det kommer till musik lyfter han tre album.

– Vi har Abalone Dots och deras skiva "From A Safe Distance" från 2007. På 90-talet fanns ett band här som spelade surfmusik. Seventh Wave, hette de. Deras LP "Always Offshore" kom 1995, och gavs ut av ett skivbolag i Australien. Ett annat band, Hyacinth House, släppte en skiva som heter "Black Crow's Country" år 2007. De spelade en blandning av country, folk och blues, säger Dag.

Till sist nämner han tre särskilda låtar med Hootenanny Singers.

– Björn Ulvaeus ligger bakom de här tre låtarna, som jag tycker är jättebra. De heter "No Time", "Baby Those Are The Rules" och "Mrs O'Grady".

undefined
Niklas Wrångberg menar att hans bok Sinnesslö fått folk att besöka Västervik. Han lyfter också fram Johnny Franzéns bok "I stiltje och storm". Foto: Sven-Olof Nilsson.

Författaren Niklas Wrångberg har några tankar om bokbidrag.

– Böcker som jag vet att det är eller har varit hög efterfrågan på, förutom min egen bok "Sinnesslö", är "Västervik i mitt hjerta" av Hans Hjertqvist och så är det Johnny Franzéns bok "I stiltje och storm". Sedan tänker jag på Lena Sjöbergs eller Jakob Wegelius böcker, de bor ju i Mörtfors, säger Wrångberg.

Karta: Västervik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!