80 personer kom till Stadshotellets Utsikten för att få "Insikt Tjust".
Med den bedårande vyn från konferenslokalen på sjätte våningen bjöd Tjustbygdens Sparbank på premiärvisning av sin beställda rapport. I den synades och kommenterades Tjustbygdens arbetsmarknad, ekonomi och näringsliv.
– Västerviks läge är stabilt, men en ny 90-talskris kan inte uteslutas. Det finns så många okända parametrar som påverkar och läget ändras så snabbt, sa Johan Wessman, vd för Öresundsinstitutet.
Inför politiker, företagare, bankfolk och andra beskrev han hur Västervik kommit genom pandemin. Bakom honom klättrade besöksnäringens staplar rekordhögt och han konstaterade att Västervik blivit en hotellstad.
Siffror rullade förbi om den blott sexprocentiga arbetslösheten, 182 nya företag förra året och 15 500 personer i arbete.
Men Västerviks fortsättning undkommer inte omvärldens krig, inflation, stigande räntor och avvaktande konsumtion.
Wessman illusterade sommaren 2022 som lugnet i stormens öga, där farorna rasade vilt utanför med en hotande baksmälla.
Före frågestunden gav han också hopp och tryckte på goda sidor som finns.
– Underskatta inte de lokala entreprenörerna och den kompetens som finns här, sa Johan Wessman.
Carl Sigfridsson, vd på Ankarsrum Electric Motors, var en av de förväntansfulla besökarna.
– Jag är nyfiken på att höra hur det ser ut i Västervik, vad vi kan förvänta oss och vad vi kan göra för att förbättra läget. Jag blev överraskad av att arbetslösheten är så låg som sex procent, sa Carl Sigfridsson som uppskattade att samlas och stärka banden.
Nyckelfrågan för honom och företagets framtid är just att hitta arbetskraft med kompetens, främst tekniker, ingenjörer och ekonomer med högskola.
– Vi söker med ljus och lykta. Vi behöver ett tiotal inom de närmaste åren för att kunna växa. Hur vi ska kunna locka dem till Ankarsrum är det vi jobbar med, berättade Sigfridsson under kaffeminglet.
Vid frågestunden resonerades det kring hur utmaningen med en allt äldre befolkning ska hanteras. Infrastruktur och pendlande. Energiförsörjning, långsiktigt ägande, kompetensutveckling med mera.
Några distinkta lösningar kom väl inte fram, men några frön kanske såddes inför Tjustbygdens framtid.
Eftermiddagen avslutades med ett inspelat föredrag där Sasja Beslik, expert på hållbara finanser, gav framtidsprognoser om företagande.