En vandring runt Gamlebyviken

Ett hopklipp av bilder vi lånat på Västerviks museum på Kulbacken.

Ett hopklipp av bilder vi lånat på Västerviks museum på Kulbacken.

Foto:

Västervik2004-10-20 01:00
På hundra år hinner Västerviks centrum att förändras en hel del. Den övre bilden är ett hopklipp av tre gamla bilder från Västerviks Museum på Kulbacken. Den undre är nyligen tagen och även den från tornet på St:a Gertruds kyrka.
Vi tar en liten ?stadsvandring? runt Gamlebyvikens anslutning till Västervik och på andra sidan Skeppsbrofjärden.
På övre bilden ser vi några byggnader från tidigare Westerviks Tändstickfabrik som under många år var stans största arbetsplats. Fabriken togs i drift 1857 och 1968 hade den gamla ångvisslan ljudit för sista gången. För två år sedan, 11 april 2002, revs den stora skorstenen och nu har på samma plats ett nytt bostadshus påbörjats.

När vi passerat Slottsruinen på väg in mot stan så ser vi på båda bilderna ett litet rött hus som under många år varit Motorbåtsällskapets klubbstuga.
Inte ens den gamla restaurangbyggnaden Slottsholmen var byggd på den övre bilden. Den fina träbyggnaden med verandor ut över vattnet byggdes 1913 och brann ned i juni 1950. Intill låg ett simstadion byggt 1901 och som från 1924 var Simsällskapets eldorado. Det revs strax efter restaurangbranden och ett nytt simstadion byggdes på Judön vid Lysingsbadet. På den nedre ser vi nuvarande restaurangbyggnad som snart kommer att rivas för att ge plats för ett nytt ?Visans Hus?.
När bilderna ovan togs hade en sanering på slottsholmen redan ägt rum. På 1800-talet fanns faktiskt 27 registrerade tomter, ett skeppsvarv och ett beckkokeri. Fastigheter och en smedja fanns till och med inne i ruinen. Plus ett epidemisjukhus.
Nu går vi över till Strömsholmen som förr har kallats såväl Bränneriholmen som Fabriksholmen. Nuvarande bro över Stora Strömmen har hunnit bli över 20 år gammal. Stora Strömmen kallades tidigare för Ryssjeströmmen, folk hade sina ryssjor här, men egentliga namnet var Stegeholms kanal.
Det lilla huset till vänster är det gammelgamla varmbadhuset ?Beqvämt och tidsenligt och med täckt nedgång direkt till Gamlebyviken för erhållande av ett sjöbad?.
Stora huset var en fabriksanläggning som hete Vesta. En för dåtiden modern fiskkonservsfabrik som dock brann 1923. Det fanns flera industrier på holmen och här låg Edlundska fastigheten mitt på Holmen och den med flera byggnader revs så sent som på 1970-talet. I huset närmast Lilla Strömmen bodde hamnvakterna. På den nytagna bilden ser vi Varmbadhuset som stod färdigt 1910 och var liksom Saluhallen byggt i samma Jugendstil

På andra sidan Lilla Strömmen hittar vi först den gamla tullstugan. Om vi jämför de båda bilderna så ser vi hur Gamlebyvikens inre del fyllts ut betydligt. De allra flesta på den äldre bilden har rivits eller brunnit ned. Längst uppe till höger ser vi dock några byggnader som finns kvar i dag, bland annat det kulturminnesmärkta huset i korsningen Storgatan ? Smugglaregränd.
I 1927 års stadsplan döptes gatan mellan Storgatan och gamlebyviken om till Gamlebygränd men år 1946 beslutade stadsfullmäktige att återta det gamla namnet Smugglaregränd. Kvarteret intill het ju också Smugglaren. Huset med de många fönstren mot vattnet var Hotell Larsson och huset med torn på var spruthuset, dåtidens brandstation. Tornet var slanghuset.

På den moderna bilden dominerar Häggbladska huset som byggdes 1910.
Nederst till höger på bilderna syns det så kallade Kulturhuset. En gång stadsbibliotek och i dag huserar Visskolan där.
De långa magasinsbyggnaderna är ersatt med affärshuset i kvarteret Abborren med Intersport, Joengs och restaurang Tre Rum & Kök.
Det lite solbelysta huset på gamla bilden ser vi även på den moderna. En fastighet på Hamngatan från 1700-talet som bevarades när det mesta revs i kvarteret Abborren.
En stadsvandring på bild kan vara nog så intressant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om