En vandring bland

Resterna av en blomstrande by är ett viktigt tidsdokument. Den infödde Getterumsbon Gösta Svensson och Siri Johansson, som flyttade hit som nygift, vet en hel del om detta. De levandegör sin hembygds historia på en promenad genom byn en het sommardag i juni.

Historisk mark.  Gästgiverirörelsen kom i gång på 1650-talet. Byggnaden som finns kvar från gästgiveritiden, lär vara byggd på 1850-talet. I dag är huset i privat ägo.

Historisk mark. Gästgiverirörelsen kom i gång på 1650-talet. Byggnaden som finns kvar från gästgiveritiden, lär vara byggd på 1850-talet. I dag är huset i privat ägo.

Foto:

Västervik2005-06-24 00:25
Getterum, en by med gamla anor, ligger en halvmil utanför Hjorted. Väl bevarad är byns äldsta hus Granbacken, en ryggåsstuga byggd någon gång på 1600-talet. I dag är det en sommarbostad för stadsbor.
Det är många fritidsboende som tagit hand om de gamla husen i Getterums by där det i dag bara är 45 fast boende personer plus tiotalet personer i Sandsten som ligger en liten bit från byn. Av de13 gårdar som varit i bruk är det endast två kvar som drivs av familjen Klasén och Jörgen Svensson.
Vid bygdegården i Getterum väntar Gösta Svensson med hustru Anne-Marie:
- Det var här jag föddes och växte upp. Men det är inte sig likt sen "Templets" dagar, inte. Här på baksidan känner jag igen mig betydligt bättre. Det gamla fönstret far satte dit finns kvar, ser jag.
Vyn, med åker och äng, är densamma berättar Gösta när han slår sig ner på trappan vid sidan av bygdegården.
Ägare till bygdegården var nykterhetsföreningen "Templet nr 1058 Getterums Framtid". I en liten lägenhet bodde familjen som också skötte Getterums telefonväxel då den installerades 1930. Den var i bruk fram till 1950-talet då telefonen blev automatiserad.
- Här hade vi också en arrestlokal, som var flitigt använd under marknadsdagen, som var höjdpunkten varje höst. Som liten grabb var jag med och hjälpte Holmberg i Henriksberg och ledde oxar till Tibbhult. Senare i tiden blev det att ta sig hem från jobbet på fabriken i Totebo när det var marknadsdag och köpa karameller av Mariannelunds marknadsfolk.
Getterums marknad håller i gång fortfarande, även om tiderna har förändrats och karaktären på marknaden, så lockar den många besökare än i dag.
Siri Johansson, som bor ett stenkast från bygdegården, möter upp på vandringen i byn. Vi stannar och tittar på vindmotorn på Johanssonsgården Emilieborg, som nu ägs av Siris son Tommy.
- Det var den tidens vattenledning. Svärmor och svärfar monterade upp den sommaren 1932 och den var i bruk till sent 1950-tal. Ett krav var att det måste blåsa för att få igång vattentillförseln som pumpades upp i cisternen på gården och genom en ledning till en kran fick de vatten till hushållet. När det stormade hände det att vindmotorn fick stängas av så den inte skulle blåsa sönder, minns Siri.
Väl inbäddad i grönska ligger Göstas gamla skola i Sandsten. Den byggdes 1889 och lades ner 1953. I dag är den privatägd.
Här gick Gösta sina sju läsår. Skolan hade två klassrum, ett för de två yngsta klasserna och det andra för återstående skolbarn.
- Här hade vi vedskjulet och torrdasset, säger Gösta när han ser sig omkring och minns.
- Selma i Fridhem och Augusta i Höganäs var städerskor och såg till att det var varmt och gott när vi kom på morgonen. Sedan var det vår tur att elda själva i kaminen. Vi hade matsäck med oss och jag hade dessutom mormor och morfar på nära håll som jag ibland stannade kvar hos när det var dåligt väder.
Intill skolan fanns en filial till affären i Getterums by som Göstas farbror Ivar Svensson startade 1925. Den lades ner 1974, då hette ägaren Bertil Axelsson. Mäster Borg, skomakaren i sin lilla stuga, cykelhandlare Martin Rodin och spelman Johan Landholm är bara några av de personer som Gösta minns och berättar om från sin barndom.
I Getterum fanns musikkåren Lyran och i Fritz Svenssons hage fanns också festplatsen med dansbana där både unga och gamla samlades sommarkvällar. Den sista dansen hölls 1939.
- Hit går jag ofta och sätter mig, här är så rofyllt, säger Siri när vi kommit fram till den gamla stugan Tirsum.
Som nygift 1951 kom hon hit till före detta makens förfäders stuga. Ännu längre tillbaka i tiden hade makens släktingar, som bodde här, sin ko, sina höns och sin hushållsgris i den gamla ladugården. I ett rum och kök utan vatten och slask bodde familjen med tre barn till 1960.
Stugan som tillhör gården Emilieborg ägs nu av äldste sonen Tommy.
- Här har säkerligen förfäderna känt närheten till den vackra skapelsen precis som jag gör varje gång när jag får en stunds ro här, tror Siri som har förblivit Getterumsbo.
När Gösta gifte sig med Anne-Marie från Tuna blev det flytt till Svärdsbacken, 200 meter från barndomshemmet. Paret fick fyra barn och bodde i stugan i 15 år. Numera bor de i Hjorted.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om