En vända till med Saab 9-5

Efter åtta år borde den väl egentligen ha gått i pension. I stället får Saab 9-5 nu en rejäl ansiktslyftning, lite uppfriskande massage och kanske rentav en aning konstgjord andning - för att klara ytterligare en vända på banan.

Den nya interiördesignen är mest intressant. Åtminstone för den som skall köra nya Saab 9-5. Ljusare, mera funktionell och befriad från den uppsjö av knappar som fanns i den förra modellen.

Den nya interiördesignen är mest intressant. Åtminstone för den som skall köra nya Saab 9-5. Ljusare, mera funktionell och befriad från den uppsjö av knappar som fanns i den förra modellen.

Foto:

Västervik2005-11-08 00:25
Enbart några nya kromlister och lite nya skruvar och muttrar brukar inte räcka för att locka nya kunder till bilhallarna. Men nya Saab 9-5 har fått en så brutal ansiktslyftning att det kan lyckas. Och sanningen är ju att en bil är som allra bäst när den ska läggas ner.

Alltså borde Saab 9-5 vara som allra bäst just nu, efter åtta år. Men i stället för att läggas ner har teknikerna i Trollhättan filat ytterligare på den allra sista helsvenska modellen från Saab. Den har inte bara fått ett nytt nylle, även rumpan har stramats upp. Till detta en helt ny interiör med ny lätthanterlig instrumentering. Plus en ny ratt.
Första gången jag såg den omstöpta bilen, på salongen i Frankfurt för en månad sen, stod det nästan skrivet i klartext på motorhuven "till detta är jag nödd och tvungen". Det har helt enkelt inte funnits pengar till att utveckla en helt ny bil så i stället tvingades man ge den gamla ännu en omgång konstgjord andning.

Ansiktslyftet tycker jag fortfarande blev lite för groteskt, plus att den typiska Saab-looken med två extra gluggar runt grillen försvann. Men kanske är det sådana lite spektakulära grepp som krävs för att synas.
Förarplatsen erbjuder dock inte bara en kosmetisk förändring utan har blivit klart bättre och känns luftigare, plus att knappraseriet nu är helt borta.
Det bästa hos uppdaterade Saab 9-5 är dock - inte helt överraskande - chassiet. Ingen i GM-familjen kan skruva ihop ett standardchassi som Saabs chassitekniker. Oftast med enbart små, små detaljer som avgörande inslag. Bussningar, materialval, vinklar och så vidare. Och man använder också ordet "kalibrering" när man talar om chassiförändringarna. Det handlar alltså om finlir. Vassare styrning, snabbare respons och bättre följsamhet stärker Saab 9-5:s roll som förarens bil.
Så visst känns det att något hänt med bilen, inte bara utseendemässigt. Men hur länge räcker det, när utvecklingen hos konkurrenterna går i en allt mer rasande fart? Är det här tillräckligt för att hålla bilen vid liv till 2008-2009?

Bortsett från de kosmetiska förändringarna och finslipandet av chassiet så är det här samma gamla bil, samma Saab 9-5 som jag körde första gången sommaren 1997. Då hoppades alla att den skulle ändra Saabs röda siffror till svarta och att man äntligen skulle börja tjäna pengar. Det blev inte så. Går det här reptricket hem bör det dock kunna bli en bra affär eftersom de stora investeringarna sedan länge är avskrivna.

Med nya skatteregler för dieselbilar kan modellen med den nya 1,9-litersdieseln på 150 hk bli en succé i tjänstebilsflottorna och även E85-motorn lockar allt fler köpare till Saab.
Och visst vore det väl kul om vändningen för Saab kom med en bil som har sina rötter i Trollhättan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om