En urgammal teknik värd att bevara

En tovningskurs med åtta inspirerade deltagare har genomförts hos filtmakare Jorid Pedersen i stationshuset i Ankarsrum .

Modesak. Susanne Elmehed, Gunnebo, håller på att skapa en fin väska.

Modesak. Susanne Elmehed, Gunnebo, håller på att skapa en fin väska.

Foto:

Västervik2006-03-09 00:25
Inspiration och nyskapande var helgnöje för de åtta deltagare som mötte upp när filtmakare Jorid Pedersen höll kurs i tovning.
- Jag vill visa hur lätt och roligt det är att göra något med sina händer, tovning är ett gammalt kulturarv som inspirerar till nyskapande, säger Jorid, inspirationskälla till den gamla tekniken.

Deltagarna var blandade, någon nybörjare andra har gått på kurser tidigare hos Jorid på ABF. Gemensamt för samtliga var gnistan att få skapa något av den härliga ullen som belamrade borden. Varma och gosiga tofflor, väska och halsduk blev valet för några av deltagarna.
Sven-Olof Nilsson hade inga bekymmer med att vara ensam man bland kvinnorna.
- Det här är verkligen roligt. Jag har provat på tovning en gång tidigare och nu tog jag chansen att få göra mig en egen filthatt. Hantverket är kul och det går snabbt och smidigt att skapa sig något, som för mig blir en ny hatt, det tycker jag är bra.Få se om jag tar på mig hatten när jag går hem i morgon, säger Sven-Olof skrattande.

Filtmakare Jorid Pedersen började för tio år sedan med att tova.
- Jag fick en säck med ull och tänkte vad ska jag göra med detta. Men så började jag så smått att testa och snart var jag betagen av enkelheten till att göra fina hantverk. Så visst var det en ren slump, utan ullsäcken hade jag nog inte fått idén, säger Jorid.
Hos de mest berömda filtmakarna i Danmark och Sverige har hon skaffat sig utbildning på kurser samt på Sätergläntan där hon gått kursen för hatt-tovning.

Jorid är mån att hålla sitt hantverk på hobbynivå. Tidigare har hon varit kursledare på ABF i tovning men nu drar hon i stället i hop intresserade och håller kurser hemma.
- Jag utvecklas också när jag undervisar eftersom deltagarna ställer krav och det ger energi och glädje. En dröm i framtiden är att tillsammans med tovningsflickorna få tova ett så kallad jurte (tält) och kanske packa ränseln och bege oss i väg någonstans. I Mongoliet bor man i sådana tält så varför inte, säger Jorid.
För 30 år sedan var hantverket på utdöende men nu har det slagit en ny gnista i tovning. Det äldsta fyndet, föremål med en svan, är från 600 år före Kristus och finns på museet i Sankt Petersburg.
Tovning
En urgammal teknik för att filta ull. Den har sitt ursprung i Asien där man funnit 5 000 år gamla tovade föremål. Där är traditionen ännu levande och man tovar hattar, filtar, stövlar och hela tält.
Metoden går ut på att med varmt vatten och såpa bearbeta ullen så den filtar sig samman. Den som tvättar en ulltröja i för varmt vatten vet precis hur oåterkallelig och hållbar metoden är. Ullfibrerna trasslar ihop sig och ger ett tätt och mycket tåligt material.
Vantar, hattar och sockar är det vanligaste att framställa genom tovning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om