En tusenlapp dyrare när SJ tog över tågen
Västerviksbor som studerar på universitet i Linköping drabbas hårt av SJ:s nya prissättning på tågresor. Priset har höjts med nästan en tusenlapp för ett pendelkort. - Hade jag möjlighet skulle jag åka bil i stället, säger en studerande.
Dyra SJ. Västeviksbor som pendlar till och från Linköping får djupa hål i plånboken. Foto: ANDERS STEINER
Foto:
Månadskortet höjdes med 300 kronor, vilket VT berättade om i förra veckan.
Nu kommer fler klagomål.
SJ försvarar sin prispolitik och hävdar att pengar måste flyta in för att täcka kostnaderna. Det hävdas att BK Tågs priser var orimligt låga. Det finns även en möjlighet att SJ omprövar sin prissättning. Utvecklingen följs noga och från SJ:s sida vill man inte ligga helt fel i prissättningen.
Flera tågresenärer har hört av sig till VT. En studerande berättar om att pendelkortet som gav möjlighet till 20 resor på 60 dagar har höjts kraftigt.
- Höjningen är 975 kronor. Hade jag varit i början av min utbildning så hade jag antagligen valt att hoppa av, men nu har jag bara ett drygt år kvar och får väl snåla och härda ut. Min höjning är på 144 procent, säger den studerande som vill vara anonym.
Han är också besviken på att en morgontur dras in. Därmed tvingas han resa flera timmar tidigare och får massor med väntetid på att föreläsningarna ska börja.
Karin Lundin som jobbar på Valdstadsskolan och pendlar mellan Gamleby och Åtvidaberg åker på en rejäl höjning: 860 kronor.
- Jag betalade 560 kronor och nu ska SJ ha 1 450 kronor. För det priset kan jag bara åka mellan Gamleby och Åtvidaberg, jag vågar inte tänka på vad det blir i procent, säger Karin Lundin.
- Dessutom måste jag ringa in till SJ för att beställa biljetten som jag fick via ATG. Det innebär att biljetten är dyrare då det kostar 20 kronor att hämta ut den, samt väntetiden på telefon, som var tio minuter då jag ringde.
Hon gör en jämförelse med priset mellan Falerum och Linköping som ligger på 930 kronor.
- Det är samma sträcka som jag åker (Gamleby-Åtvidaberg), det är samma bana men jag ska betala 520 kronor mer. Dessutom kan jag för 930 kronor åka i hela Östergötland.
- Att passera en osynlig länsgräns blir en dyr affär för mig, säger Karin Lundin som tillskrivit trafikhuvudmännen utmed Tjustbanan och påtalat det galna i prissättningen. Länsgränsen är som ett ingenmansland där SJ kan härja fritt.
- Jag kan inte se någon skillnad i den sålda varan för mig som kund.
Det klagas även på att biljetterna är otympliga papperslappar mot ett litet kort som rymdes i plånboken.
- Dyrare men sämre är den gemensamma uppfattningen bland resenärerna.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!