– Det känns viktigt att prata om att det är okej att inte ha en aning om vad man vill göra efter studenten. Och att det också är okej att vara helt bombsäker på vad man vill göra. Jag vill hylla alla stora känslor som tar över hela kroppen men som inte går att sätta ord på.
Det säger Gabriella Engdahl som har skapat dansföreställningen Fictional adult, eller Fiktiv vuxen på svenska.
Publiken kommer att få möta tre ungdomar som har helt olika inställningar till vad de vill göra efter studenten. Under många år har de vetat vad de ska göra nästa dag men nu står plötsligt världen öppen.
– Allt kan hända. Inget kan hända.
De blivande studenterna balanserar "studentmössor på drömmande hjässor samtidigt som de famlar efter svar i dimmiga festlokaler", så beskriver Gabriella Engdahl det hela.
Hur fick du idén till att göra en dansföreställning om studenten?
– Studenten är verkligen en tid då vi formas som människor. När jag var 18, 19 hade jag själv extremt mycket frågor och tankar, säger Gabriella Engdahl.
Hon tycker att det är viktigt att prata om hur man känner sig då, på gymnasiet när man går från tonåring till vuxen.
– Att bli vuxen och ta studenten innebär en stor omställning, tycker jag. Det är mycket förväntningar från många olika håll, säger Gabriella Engdahl och tillägger att hon har fått hjälp av Västerviksungdomar med innehållet.
– I somras hade jag några feriearbetande ungdomar som jobbade med mig och de var också med i en liten referensgrupp för den här dansföreställningen. Vi diskuterade en massa och det var en jättestor hjälp att få höra vad de tänker.
Dansföreställningen visas för kommunens gymnasieelever på torsdag och Gabriella Engdahl hoppas att det finns tid för att snacka en stund i salongen efter föreställningen.
– Det är också kul att ungdomar får ta del av professionell konstnärlig dans på det här sättet, att de får chansen att få förebilder, om de själva skulle vilja göra något liknande, säger hon.
Gabriella Engdahl är professionell dansare och har under ett års tid varit Västerviks kommunkoreograf. Under året har hon arbetat med olika dansföreställningar och testat nya saker. Hon har dansat i simhallen i Västervik och i tågvagnarna på Smalspåret.
Är det något särskilt du bär med dig från det här året?
– Smalspåret och att få göra en dansföreställning på ett tåg var helt otroligt. Det har verkligen varit ett väldigt speciellt och jättefint år. Jag har träffat väldigt mycket fina människor och Västervik fått en väldigt specifik plats hos mig. Västervik är nog en av de städer i världen som kommer att ha betytt mest för mig.
Gabriella Engdahl känner sig inte riktigt klar med Västervik, trots att det ettåriga dansprojektet går mot sitt slut.
– Självklart kommer det hända mer saker. Jag vill ju bygga på det här, säger hon.
Exakt vad som kommer hända är ännu inte officiellt. Kanske kommer hon att dansa på Smalspåret igen, vem vet.
Dansföreställningen Fictional adult visas för allmänheten på onsdag och för kommunens blivande studenter på torsdag. Dansar gör Matilda Bjärum, Johannes Tenstam och Adele Diridollou som kommer från Frankrike.
Dansprojektet KOKO kommunkoreograf drivs av Västerviks kommun med stöd av Byteaterns dansutvecklare Kristina Flygare.