En smak av solsken
Aprikoser rena hälsobomben.
Foto: MONIKA GOTTFRIDSSON Aprikoser i amaretto gör en godare och roligare variant av ris à la Malta till julbordet.
Foto:
Nu bor vi ju dock inte i aprikosernas rike, precis. De trivs inte så värst bra med snöslask om fötterna. Namnet på denna ömtåliga frukt syftar på att de mognar i förtid. Även i soliga Toscana förfryser de första aprikoserna om nätterna och förstörs. De färska frukter som hittar hit plockas långt innan de mognat och smakar för det mesta inte ett smack.
En sån himla tur för oss då att merparten av aprikoserna odlas för att torkas. De skördas inte förrän de är riktigt mogna och får soltorka i 6-8 dagar. På så sätt bevaras både smakämnen och vitaminer.
Aprikoser råkar nämligen inte bara var aromatiska, söta och delikata. De är rena hälsobomben för vintertrötta kontorsslavar.
Några torkade, små, gyllengula aprikoshalvor på eftermiddagen kan göra underverk med koncentrationen och minnet. Dessutom är de laddade med antioxidanter, järn, karotin, kalcium, C- och E-vitamin, kalium, koppar, folsyra och magnesium. För den som kämpar med trög mage kan aprikoser vara ett snällt sätt att få fart på verksamheten.
Aprikoser har en naturlig sötma som kommer till sin rätt både i efterrätter och i kryddiga matsammanhang. I arabisk och indisk mat hittar man ofta aprikoser för sötmans skull. Kärnorna används även som smaksättare i amaretto, apricot brandy och marsipan.
Torkade aprikoser kan blötläggas i hett vatten om de är alltför hårda. Lägger man dem i sött vin eller amaretto över natten blir de kalasgoda till desserter.
Aprikoserna har odlats sedan flera tusen år och härstammar från Centralasien. De är släkt med plommon, persikor, körsbär och mandel. Det finns många olika sorters aprikoser med skiftande utseende och smak. Färgen kan skifta från svart till vit, rosa, gulorange eller grå.
Träden kan bli 3-10 meter höga och bär inte frukt förrän efter 4-5 år. De är som sagt knepiga att odla i Sverige. Härdigare sorter har dock tagits fram för att tåla vårt klimat. Bästa resultatet uppnår man i växthus eller på en inglasad balkong.
Torkade aprikoser är betydligt enklare att få tag i. Och solsken på burk är inte det sämsta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!