Som liten flyttade hennes familj till Västervik från Jönköping, där Annas far jobbat på Slip Naxos och fått nytt jobb på företaget här i staden. Familjen valde att bosätta sig på Myggstigen i Örbäcken och det är här Anna Hemlin är uppväxt.
– Mamma bor kvar fortfarande och jag var i Västervik för bara ett par veckor sedan.
Men numera är det Stockholm som är hemma. Hit flyttade hon efter gymnasiet och fick jobb som annonssäljare på IDG, som bland annat ger ut tidningen Computer Sweden.
– Jag var väl ganska nöjd med att bo i Västervik egentligen, men jag hade varit i USA som utbytesstudent under gymnasiet och sedan i Genève som barnflicka. Jag fick upp ögonen för att det fanns mer att se och ville väl egentligen bara uppleva nåt annat.
Det blev fler jobb. Anna sålde datorer över Mellansverige, jobbade för tankesmedjan Timbro, för Moderaterna, där hon även varit engagerad politiskt, och TV4.
Innan hon tog över som generalsekreterare för Hjärnfonden arbetade hon på Naturskyddsföreningen, bland annat med marknadskommunikation, insamling och medlemsrekrytering. Något som hon har stor nytta av i sitt arbete nu.
– Där jobbade jag med intäkter, men inte med samma ansvar eller befogenheter. Att vara generalsekreterare är roligt och utvecklande och betyder att jag kan vara med att styra organisationen framåt. Vi ska öka insamlingen mycket eftersom vi har ambitiösa forskningsmål. Det betyder att vi bygger ut organisationen och agerar i fler frågor och kan forska mycket mer.
– Sverige står inför en stor samhällsutmaning i och med att människor blir allt äldre. Då blir följden att fler drabbas av sjukdomar som Alzheimers och andra demenssjukdomar.
Hjärnfonden arbetar med att samla in medel till forskning om hjärnan, framför allt i tre kategorier, sjukdomar som Alzheimers och MS, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ADHD och autism samt skador som uppstått i samband med fysiska eller psykiska trauman. Anna Hemlin berättar att fonden under de snart tre år hon varit generalsekreterare har ökat sina intäkter flera gånger om. Men säger också att det finns väldigt mycket kvar att göra.
– Jag brukar säga att varenda familj på något sätt är påverkad av hjärnans olika typer av avvikelser och hjärnforskningen ligger långt efter andra kroppsdelar när det gäller forskning, eftersom vi helt enkelt inte har kunnat titta in i hjärnan tidigare. Vi ska göra livet lite bättre för alla drabbade och anhöriga.
Hjärnfonden sprider också kunskap om hjärnan, hur den fungerar och diagnoserna. Bland annat syntes Anna på TV4 Nyheterna förra veckan då Hjärnfonden publicerat siffror på att hela sju av tio kvinnor i Sverige har blivit sexuellt trakasserade.
– Det är förfärligt! Nästan 40 procent av de här kvinnorna har mått psykiskt dåligt. Det är dags att fråga hur vi egentligen mår och hur vi ska behandla det.
Med utveckling av ny teknik kan vi äntligen börja förstå på riktigt hur hjärnan fungerar.
– Det är så lite vi egentligen vet. Det är väldigt intressant att följa forskningen just nu då den tekniska utvecklingen gör att framstegen kommer fort. Det kommer nya behandlingar och läkemedel och till exempel hoppas vi på sikt att helt kunna förhindra Alzheimers sjukdom genom vaccin.
Annas eget engagemang kommer bland annat ifrån det faktum att hennes pappa drabbades av alzheimer sjukdom, och senare avled.
– Han gick bort för några år sedan. Det är en sjukdom som drabbar anhöriga hårt.
Det som sporrar Anna Hemlin mest med att arbeta för Hjärnfonden är att kunna kombinera sitt arbete med samhällsnytta.
– Att få vara med och förflytta Sverige i en bra riktning framåt. Att förändra våra attityder och göra Sverige lite bättre tycker jag är motiverande.
Med ett intensivt jobb inne i centrala Stockholm uppskattar hon lugnet i hemmet i Nacka. Här bor familjen med ett löpspår i skogen alldeles intill huset och med både sjö och hav i närheten. Lite som under uppväxten i Västervik. Då hade familjen segelbåt och tillbringade mycket tid på sjön. Nu för tiden blir det inte så mycket segling, men däremot hälsar hon gärna på i sin äldsta systers hus i skärgården.
Alla tre systrarna har valt att bosätta sig i Nacka och står varandra nära, berättar hon.
– Det har varit en styrka i att kunna hjälpa varandra, särskilt under småbarnsåren.
– Vi ska faktiskt fira jul här hos oss i år allihop! Vi blir 22 personer har jag räknat till. Och då är det min mans familj också.