En resurs som behöver mycket stöd

I Sverige finns hundratusentals personer som varje dag utför ett jättejobb. Anhörigvårdarna står till tjänst dygnet runt och med ett blygsamt stöd från samhället. Det finns stöd att få men det gäller att hitta rätt.

Vårdtrio. Anhörigkonsulent Asta Johansson, arbetsterapeut Ulrika Sundell och sjukgymnast Margareta Jacobsson står bakom och kommer att finnas på plats vid utbildningsdagarna för anhörigvårdare. Foto: ANDERS LILJEGREN

Vårdtrio. Anhörigkonsulent Asta Johansson, arbetsterapeut Ulrika Sundell och sjukgymnast Margareta Jacobsson står bakom och kommer att finnas på plats vid utbildningsdagarna för anhörigvårdare. Foto: ANDERS LILJEGREN

Foto:

Västervik2006-09-14 00:25
Sedan i februari har Västerviks kommun en anhörigkonsulent, Asta Johansson, som förutom att ge råd och stöd även är behjälplig med information om var anhörigvårdarna kan vända sig när speciella problem dyker upp.
- Behoven är är hur stora som helst.
Nu närmast kommer en kort utbildning för anhörigvårdare att erbjudas. Ett samarbete mellan kommun och landsting.

Utbildningen kommer att handla om hur man kan utnyttja enklare hjälpmedel i hemmet och förflyttningsteknik. De som kommer att vara med och informera är Ulrika Sundell som är arbetsterapeut på landstinget och Margareta Jacobsson, sjukgymnast inom primärvården.
Utbildningen tar en eftermiddag i anspråk och innehåller hur man exempelvis kan förebygga olycksfall i hemmiljön. Även praktiska råd i förflyttningsteknik.
- Att vårda en anhörig hemma är ofta ett fysiskt tungt jobb, säger Margareta Jacobsson. Men med små enkla råd kan arbetet underlättas.

- Vi räknar även med att kunna följa upp utbildningen med besök i hemmen, säger Ulrika Sundell.
En eftermiddags utbildning medför att anhörigvårdaren måste avsätta tid. En tid det är ont om. Kommunen har en avlösarservice men den är bara tio timmar per månad.
- Det finns hur mycket som helst som man skulle vilja göra, säger Asta Johansson. Många anhörigvårdare utför sitt arbete i hemmet i det tysta. Risken för en social isolering är stor.
Tillsammans kan dock kommun och landsting hjälpa till med mycket och ofta med hjälp av frivilligorganisationer som Röda Korset och andra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om