En resa i tiden längs järnets väg
Ljusstrålarna når bara några meter in i den mörka tunneln. Vattnet rinner i strilar längs den fuktiga bergväggen och glimmar i ljuset från ficklamporna. Vi är ett litet gäng på tolv personer som klafsar fram i den övergivna gruvgången i Stenebo gruva för att lära oss mer om järnet och det som en gång var levebrödet för många i Tjust.
Mörkt och kallt. Redan utanför gången som leder in i gruvan strömmar kylan från berget ut. Värmeljus längs gången leder vägen fram mot schaktet.
Foto:
- Det var antagligen räls här, och så drogs vagnarna in och ut ur gruvan med hjälp av hästar, förklarar Erik.
Efter en stund skymtar vi åter dagsljus och gången öppnar sig i en gruvsal. Ovanför oss tornar vattendränkta bergväggar närmare 30 meter mot himlen. Nedanför störtar de 70 meter ned under den förrädiskt lugna vattenytan. Erik ber oss vara försiktiga, för gruvan är lämnad som den är, utan staket eller avspärrningar.
Bergväggen är på sina ställen täckt av mossa, på andra forsar vattnet över kanten i ett vattenfall. När gruvan var i drift pumpades vattnet bort, och det var här malmen hissades upp.
- Ser ni pinnarna som sticker ut? Säger Erik och pekar på bergväggen mittemot. För att komma ned i gruvan klättrade man på trästegar med stålskodda skor.
Närmare tio personer var sysselsatta med att bryta malm, och ytterligare ett par personer lastade sedan malmen på vagnarna när den hissats upp ur underjorden. Ytterligare ett par personer stod utanför gruvan och lastade malmen på kärror som gick in till bruket. Livet i gruvan var hårt och olyckorna många.
- De slet ont, säger Erik Kihlstedt. De misslyckades och de förolyckades, de trillade och de slog sig. När man börjar se vad som finns bakom historien blir man nästan rädd. Det är en hel annan verklighet än vi kan föreställa oss.
Till skydd hade man gruvfrun, som det var viktigt att vara vänlig mot. Gruvan och malmen tillhörde henne och till exempel genom att klappa på bergväggen innan man gick in höll man sig väl med henne. Som tack skyddade hon gruvan varnade för ras genom att låta bergväggarna knäppa som en varning.
- Tänk vad kvinnor var viktiga på den tiden! säger Gun Trulsson som tagit initiativet till dagens guidetur.
Resan går vidare ut ur gruvan och i malmens spår mot Edsbruk.
- Det här var en självförsörjande bruksbygd, säger Erik. Man utnyttjade tidigt vattenkraften, och där borta ser ni mjölnarens bostad från 1700-talet, det äldsta bevarade huset i området.
Byggnadsstilen i området är speciell med enkla utsmyckningar, ljusa färger och slätputsade hörn, så kallad Tjust-empire.
Också livet utanför gruvan var hårt och även om arbetarna inte var livegna, var det svårt att flytta från bruket. Priserna i affären justerades efter inkomsten, berättar Erik Kihlstedt, och på så sätt stod man alltid i skuld till gruvan. Männen jobbade långa dagar men kvinnor och barn slet också hårt. Malmen från gruvan tömdes uppe på en gräsplan, där de knackade den för hand för att få så rena bitar som möjligt.
- Visst är det något att se, vad våra förfäder har åstadkommit! säger Lennart Johansson, en i guidegruppen, innan turen går vidare mot Överums bruksmuseum och smedjan i Råberga hembygdsgård.Fotnot: Guideturerna bokas via Medborgarkontoret i Gamleby.
Stenebo gruvaMalmfyndigheten i Stenebo mutades in redan 1650, och här bröts blodstensblandad svartmalm. Med moderna mått är malmen relativt fattig med 35-40% järn, en stor del kisel och mycket fosfor. Själva malmkroppen, alltså den del av berget där malmen hittas, är 759 meter lång och mellan 2,5 och 12 meter bred. Uppskattningsvis finns en miljon ton malm i Stenebo gruva, varav 50 000 är brutet. I mitten av 1700-talet skaffade man en hästvinda som drog upp malmen ur djupet; hundra år senare ersattes den av en ångmaskin. År 1875 inträffade ett ras som gav schaktet och ångmaskinen så stora skador att det inte längre var lönsamt att fortsätta bryta malm.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!