För den som inte är bekant med vad en brandingenjör är så kan vi meddela att det inte handlar om att konstruera eller utveckla bränder.
Söderlings jobb handlar istället om planering och säkerhetstänk. I rollen som brandingenjör hos räddningstjänsten i Västervik så bistår han kommunen, polisen och andra aktörer som brandskyddsexpert. När vi träffar Söderling är det hans fjärde vecka på stationen, närmast kommer han från Mönsterås räddningstjänst.
– Jag är ursprungligen från Gryt i Valdemarsviks kommun.
Nu har han landat i södra grannkommunen tillsammans med sin sambo som fått jobb på en av stadens vårdcentraler.
Hur trivs du?
– Jag trivs jättebra. Man får göra mycket olika grejer på en mindre station som den i Västervik. På de större stationerna blir man mer nischad mot specifika uppgifter.
Söderlings kontor är sparsamt inrett, under dagen har han jobbat med att få upp en klädhängare och framöver blir det att besöka kommunens konstsamling för att hitta något som kan pryda väggarna.
Även om Söderling går i samma uniform så är han inte berättigad att följa med ut på larm. Hans brandingenjörsutbildning, som omfattar 3,5 års högskolestudier, förberedde honom inte att åka ut på insatser. Rollen är mer administrativ men det går att vidareutbilda sig så att han kan agera räddningsledare hos räddningstjänsten.
Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig till just brandingenjör?
– Sambons bror hade jobbat med det tidigare, så jag fick upp intresset. Jag har alltid varit ett läshuvud som tycker om att gå i skolan.