"En obeskrivlig smärta och förtvivlan"
Olas liv slogs i spillror då han korsade järnvägen på väg hem efter fotbollen.
14-årige Ola Knutson hade hunnit med mycket roligt. Han hade pilkat strömming, följt med mamma och handlat på Skutan vid Grönsakstorget och spelat fotboll med kompisarna på planen borta vid gymnasiet.
Ungefär kvart över fem på eftermiddagen var fotbollen slut och Ola cyklade hemåt, i sällskap med två kompisar på var sin moped.
Kvart över fem var också Linköpingståget på väg in mot Västervik. Det hade lämnat Gamleby bara kort en stund tidigare.
I ett rum på långvården, vid järnvägen intill Tjustskolan, var Olas mamma Maja-Britta Knutson samtidigt på besök hos sin gamla mor.
Cirka 17.20 korsade Ola Knutson järnvägsövergången vid Tjustskolan. Han åkte efter en av kompisarna på en bullrande moped och han hörde troligtvis aldrig tåget komma.
- Jag hörde tjutande ambulanssiréner utanför långvården men brydde mig aldrig om att gå fram till fönstret och titta, säger Maja-Britta Knutson.
- Tänk om jag hade tittat ut.
Tåget träffade med våldsam kraft baktill på Olas cykel. Han kastades högt upp i luften, med ett nedslag som blev förödande.
- Den dagen förändrades i ett enda slag mitt och min makes Bengts liv, säger Maja-Britta.
- Vad detta inneburit av förtvivlan och smärta kan inte beskrivas i ord.
Maja-Britta Knutson vill idag kraftig stödja lokföraren Herbert Paalbergs och flera andra Västerviksbors krav på att bommar åter snarast sätts upp vid det olycksdrabbade övergångsställe där senast en 9-årig pojke dödades av tåget den 29 februari i år.
- Ljud- och ljussignaler är säkert bra, men inget är så pålitligt som bommar. Nu har vi hört att höga kostnader har gjort Banverket tveksamt till att sätta upp några bommar.
Varken Maja-Britta eller Ola kan acceptera detta resonemang.
- Kostnaderna för alla år av sjukhusvistelser och rehabiliterande åtgärder går ju också på skatterna. Och då har man ändå inte räknat med det mänskliga lidandet under hela denna tid. Bara Olas olycka måste ha kostat betydligt mer än några bommar.
- Efter olyckan har flera Västerviksbor berättat för mig hur nära de själva varit att bli påkörda av tåg de varken sett eller hört. I ett par fall har det bara svischat till bakom deras rygg.
Ola Knutson minns bara fram till att han började cykla hemåt från fotbollsplanen. Efter tågolyckan låg han svårt skallskadad, med komplicerade frakturer i benen och djupt medvetslös i över tre månader.
- När jag framåt hösten successivt började återfå medvetandet visste jag varken var jag var eller varför jag låg på sjukhuset, säger Ola Knutson.
Att Ola överlevde TÅGkrocken tillskriver Maja-Britta den snabba och effektiva akutvård hennes son fick på Västerviks sjukhus:
- De ringde efter den erfarne kirurgen Åke Svensson som på sin ledighet genast ställde upp och snabbt for in till sjukhuset för att ta sig an Ola. Han hade livshotande blödningar i skallen och flera hål fick borras för att få ut blodet och lätta på trycket.
- Det fanns ingen tid att skicka Ola vidare till sjukhuset i Linköping. Skulle något göras så fick det göras omgående.
Efter nära åtta år av operationer, sjukhusvård och rehabilitering fick Ola Knutson börja jobba på Samhall i Västervik.
- Där har de alltid varit jättejusta mot mig. Jag stortrivs verkligen med mitt jobb där.
Ola Knutson var i många år rullstolsburen.
Idag, närmare 28 år senare, kan Ola gå skapligt med hjälp av två käppar och stödskenor på baksidan av bägge underbenen.
Han har balanssvårigheter och stora besvär med både känsel och styrsel i ben och fötter.
Med olyckan försvann även inpräglingsförmågan och minnessvårigheterna sätter dagligen krokben på Ola. Han är därför beroende av andra människor stöd och välvilja.
Allt på grund av den hjärnskada han ådrog sig vid tågolyckan.
- Jag måste skriva lappar om allt för att komma ihåg.
Efter Olas olycka kom det upp en skylt med texten "Varning för tåg" vid övergångsstället.
- Nyttan av skylten kan man sätta ett stort frågetecken för, säger mamma Maja-Britta Knutson.
Ola Knutson, som idag är 42 år, fick ingen ersättning från SJ.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!