En motorcykel som är en bil
I sommar är det premiär i Sverige för Carver, den holländska trehjulingen som har tagit världen med storm. Den lutar som en motorcykel i kurvorna, men är lika lätt att köra som en bil. Men det är ingen billig liten extrabil det handlar om, för 350 000 kronor kan den bli din.
Nytt fordon. Carver har fått sitt namn från engelskans "to carv" som betyder att skära.Foto: Carver
Foto:
Ända tills nu när Carver dyker upp. I maj är de första serietillverkade exemplaren klara.
- Vi har redan sålt tre stycken i Sverige. Carver är så annorlunda och kul. Jag tror det finns en hel del människor som kommer vilja ha en, säger Ronny Steisjö som har den svenska agenturen.
Carver må se häftig ut, men idén till den föddes under väldigt vardagliga omständigheter. Det var holländaren Anton van den Brink som tröttnade på bilköerna i Paris. Han insåg det orimliga i att det ska behövas en bil som väger 2-3 ton för att transportera en människa på under 100 kilo.
Det var i början på 90-talet och det tog nästan tio år innan han tillsammans med sin son kunde presentera den första designstudien till blivande Carver. 2002 fick fordonet EU-godkännande och året efter byggdes en liten serie för hand.
Det unika med Carver är att fordonet lutar i kurvorna, trots att däcken inte gör det. Det sker tack vare en teknik som uppfunnits av Anton van den Brinks son Chris, som egentligen är flygingenjör. Att luta fordonet i kurvor är det enda sättet att undvika att ekipaget med sin smala hjulbas voltar vid högre hastigheter. Carvern kan luta i 45 grader.
- Men man lutar reda vid låga farter. Tar du en rondell i 30 så ligger du ner, säger Ronny Steisjö.
Carver väger 650 kilo och har ungefär 65 hästkrafter. Förhållande mellan vikt och motorkraft gör att den accelererar från 0 till 100 på 8 sekunder och har en toppfart på 185 kilometer i timmen.
Man kan åka två passagerare i fordonet. Personen i baksätet sitter ungefär som man gör på en motorcykel, med benen fram på förarens sidor. Den längsta person som kört en Carver är 205 centimeter, så även längre personer får plats.
- Fast det blir ju trängre i baksätet.
I de flesta EU-länder registreras Carver som motorcykel. Försäkringskostnaden blir ungefär som för en standardmotorcykel, alltså dyr men inte extremt dyr. Att den registreras som mc innebär bland annat att man slipper trängselskatt i Stockholm.
Däremot krävs inget mc-kort för att köra Carver, det räcker med vanligt körkort.
- Den är väldigt lättkörd. Det enda man måste vänja sig vid är lutningen. För mig tog det fem minuter, för andra kanske det tar lite längre. Men efter ett litet tag känns lutningen som det enda naturliga. Det suspekta är varför vanliga bilar inte lutar.
Även om idén till Carver föddes i bilköer så har den aspekten av fordonet blivit en bisak i dag. Med ett pris på 350 000 är det knappast en behändig liten pendlarbil. Med en bensinförbrukning på 0,6 liter milen ligger fordonet bra till, men det är inte extremt bra siffror. Inte heller finns fordonet för alternativa bränslen.
Nej, försäljningsargumenten är andra.
- Jag blev kär i fordonet när jag såg det på tv för första gången. Jag är ingen bilkille, men jag beställde en direkt. Så tror jag det kommer att bli för många, de ser hur annorlunda den är och vill ha en egen, spekulerar Ronny Steisjö.
Lutningen krävs visserligen för säker körning, men det är bieffekten som verkar vara den mest intressanta:
- Den gör det så vansinnigt kul att köra bil. Det är som att köra mc, fast mycket bekvämare, säkrare och enklare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!