En mörk trafikhelg har börjat

I dag torsdag drar en av de intensivast trafikhelgerna i Sverige i gång. Förra året omkom elva personer i midsommartrafiken och polis befarar att det blir lika många dödsoffer i år.
I Kalmar län fokuseras trafikpolisens insatser till Öland och E 22 mellan Västervik och Oskarshamn.

Mörk helg. Ur trafiksynpunkt är midsommarhelgen en av de dystraste i Sverige. Förra året omkom 11 personer och 372 skadades. ARKIVFOTO: MAGNUS GLANS

Mörk helg. Ur trafiksynpunkt är midsommarhelgen en av de dystraste i Sverige. Förra året omkom 11 personer och 372 skadades. ARKIVFOTO: MAGNUS GLANS

Foto:

Västervik2006-06-22 00:25
Förra året skadades 372 personer i trafiken under midsommarhelgen. Det är en siffra som ligger över medelsnittet för de senaste 15 åren.
Även i år befarar därför polisen att antalet olyckor blir högt. Tre regioner pekas särskilt ut som svåra ur trafiksynpunkt. Det är Öland, västkusten och området kring sjön Siljan i Dalarna.
- Torsdagen är den stora resdagen inför midsommar. I Kalmar län är det mycket trafik på vägarna mot Öland, både från Växjöhållet och norrifrån på E 22, säger Hans Larsson, ställföreträdande chef för trafikpolisen i Kalmar län.

I den norra länsdelen, från Västervik i norr ner mot Oskarshamn, kommer sex poliser att övervaka trafiken.
I dag torsdag fokuseras arbetet på att se till att trafik flyter på lugnt, med hastighetsövervakning och kontroller av avståndet mellan fordonen.
- En vanlig typ av olycka är så kallade upphinnandeolyckor. Det är olyckor där en bil kör in i baken på bilen framför, säger Hans Larsson och förklarar olyckstypen med den stress som ofta uppstår i trafiken under stora helger.
- Under midsommar är det en stor blandning i trafiken mellan erfarna och lite mindre erfarna bilister. De erfarna vill komma fram fort och blir lätt irriterade när de hamnar bakom någon som kanske kör lite saktare. När de då lägger sig för nära sker dessa olyckor lätt.

På själva midsommarafton och på lördag och söndag ändrar trafikpolisen taktik i arbetet.
Eftersom statistiken visar att olyckor med berusade förare har ökat de senaste åren satsas alla krafter på att kontrollera nykterheten bland bilisterna.
- Nu för tiden är bilarna bättre utrustade och därför blir skadorna inte lika allvarliga vid trafikolyckor. Men berusade förare tappar både omdömet, gör fler slarvfel och glömmer att använda säkerhetsutrustning som bälten. Därför satsar vi 100 procent på drog- och nykterhetskontroller.

De senaste väderprognoserna talar om tidvis molnighet och risk för regnskurar under midsommarafton.
På Vägverket har trafiksäkerhetsdirektören Claes Tingvall tidigare sagt att dåligt väder är bra ur trafiksäkerhetssynpunkt. Men på trafikpolisen i Kalmar län är man mer tveksam.

- Många säger ju att regnet dämpar problemen under stora helger.
Men hos oss har det visat sig att olyckorna ökar när det regnar.
- De som är här för att festa har redan bestämt sig och då spelar det ingen roll om det regnar. Däremot ökar risken för att fler berusade personer bestämmer sig för att ta bilen när det regnar eftersom de inte vill bli blöta på väg till en festplats eller hem på kvällen, säger Hans Larsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om