En miljöledningsstrateg från Gamleby
Region Skåne fick pris för miljöarbete.
Foto: REGION SKÅNE Kristina De Geer med priset Best Practice Award 2004 tilldelat MA-skåne vid den internationella miljökonferensen i Wien.
Foto:
? Det var mycket hedersamt och överraskande för oss, säger Kristina De Geer, som arbetar med övergripande miljöfrågor i Region Skåne som har 32 000 anställda. Verksamheten omfattar hälso- och sjukvård med nio sjukhus, tandvård, kultur, näringsliv, kollektivtrafik och miljö.
Priset gick till inköpsorganisationen i Region Skåne, MA-Skåne, (MaterialAdministration-Skåne), för dess rutiner med att ställa miljökrav vid upphandlingar. En broschyr har tagits fram som handledning för miljövänlig upphandling. Regionen förbrukar så mycket material att minsta förbättring ger effekt på miljön. Exempelvis förbrukas 40 miljoner handskar per år, tolv miljoner kompresser, sex miljoner sprutor, 1,5 miljoner inkontinensskydd, 580 000 munskydd och 180 000 operationsrockar.
? Vi visste inte att vi vunnit förrän vi var på konferensen, fortsätter Kristina De Geer. För övrigt den första i sitt slag i Europa, tidigare har liknande konferenser bara förekommit i USA. Organisationen som står bakom CleanMed konferensen heter HealthCare Without Harm (HCWH) och har som huvudmål att minska sjukvårdens miljöpåverkan. Vi fick priset i konkurrens med 24 andra europeiska sjukvårdsorganisationer.
HealthCare Without Harm har en uttalad agenda för sitt arbete, bland annat jobbar man för att minska avfallsmängden från sjukhusen samt få vårdorganisationer att arbeta för en hållbar utveckling, exempelvis genom att kräva miljöhänsyn i vårdupphandlingar, försöka hitta alternativ till den miljöfarliga pvc-plasten som används i medicinförpackningar, minska användningen av giftiga ämnen inom sjukvården, få sjukhusen att servera mer organisk mat samt jobba för att de stora tvätterierna som är knutna till sjukhusen ska arbeta mer miljöanpassat.
Region Skånes inköpsorganisation, MA-Skåne, arbetar bland annat med att upphandla miljöanpassade sjukvårdsprodukter. Valet av produkter blir de som inte orsakar besvär eller allergiska reaktioner hos personal och patienter. Samtidigt ska det vara produkter som påverkar miljön så lite som möjligt. I nästan alla upphandlingar finns en miljöexpert för att ställa relevanta miljökrav på produkterna och utvärdera det som köps in ur miljösynpunkt.
MA-Skåne har också försökt ta miljöanpassningen ett steg längre genom att föra ut informationen till sjukvårdspersonalen i form av en broschyr, ?Upphandling av miljöanpassade sjukvårdsprodukter i Region Skåne?. Broschyren vänder sig till alla i Region Skåne som arbetar med sjukvårdsmaterial. Den ska ge medarbetarna en möjlighet att se hur vissa av produkterna kan påverka hälsa och miljö.
Men Kristina De Geer och de andra som arbetar för en bättre miljö i Region Skåne lutar sig inte tillbaka och kopplar av efter priset.
? Jag har ett spännande jobb där det finns massor att göra. Just nu håller jag på med ett utbildningsmaterial som vi kommer att lägga ut på Internet (www.skane.se/miljo), en webbaserad utbildning som kommer att vara öppen för alla, den ska ligga ute innan jul. Mycket är naturligtvis kopplat till Region Skåne, men det mesta är allmängiltigt. Det är en grundläggande miljöutbildning avsedd för alla medarbetare och handlar om vad var och enkan göra med många råd och tips. Det handlar om miljöledning, transporter, energi, avfall, kemikalier, över huvud taget den miljöpåverkan vi har på luft, mark och vatten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!