En månad av återhållsamhet och fest

Nu är Ramadan, den muslimska fastemånaden igång.  
Så länge solen är uppe får ingenting förtäras.

Saad Alramahi äger Stopp-Livsmedel där dadlarna tagit slut och yoghurten snart går samma väg. På tisdagen ska han fylla butiken igen.

Saad Alramahi äger Stopp-Livsmedel där dadlarna tagit slut och yoghurten snart går samma väg. På tisdagen ska han fylla butiken igen.

Foto: Karin Hertz

Västervik2011-08-02 00:00

Avhållsamheten påminner om vikten av ödmjukhet, sannfärdighet och leder till ökad medvetenhet om den gudomliga skapelsen.

Fastan är en av de fem grundpelarna i islamsk tro och engagerar väldigt många muslimer runt om i världen, det är något som alla troende muslimer gör. Är man sjuk eller gravid är man undantagen reglerna och det gäller också om man befinner sig på resande fot.

Under Ramadan ökar handeln, fastan får nämligen brytas när solen går ner, vilket i delar av Sverige gör den ganska svår att följa i och med solens tendens att hålla sig över horisonten större delen av dygnet. I och med solens nedgång är det fritt fram igen och till gryningen är det tillåtet att både äta, dricka och röka, något man heller inte får när solen är uppe.

Maten blir förståeligt nog en vital del när solen går ner och festmåltiderna är många, precis som när det är juletid för kristna. På Stopp-Livsmedel på Hallströmsgatan i Västervik är det många kunder men lite glesare på hyllorna. Saad Alramahi äger butiken och berättar:

- Vi säljer mycket under Ramadan, väldigt mycket kött och ris men framförallt dadlar, yoghurt och linser till soppa. Varje måltid efter solen gått ner börjar med vatten, dadlar och yoghurt.

- Vi säljer också mycket läsk och godsaker, baklava är populärt. Och tobak till vattenpiporna.

Det är ganska tomt på hyllorna och Saad har beställt mer och ska hämta sina varor under tisdagen, det behövs för att kunna möta efterfrågan. Dadlarna är slut och yoghurten tryter. Samtidigt köper några kunder mer linser till soppan.

Falih Alkhafaji och hans fru Wasan Alkaisi sitter vid vattenpiporna och hälsar på folk som kommer in genom dörren. Falih vill gärna berätta mer om Ramadan och de olika traditioner som följer med fastemånaden.

- Vi firar Ramadan 30 eller 29 dagar, det beror på månen. Ramadan börjar när månskäran syns på himmelen. Här i Västervik följer vi tiderna som man bestämmer i Stockholm, från halv tio får vi dricka och äta igen. Vi ber fler gånger under dagen och om jag kan går jag till moskén. Sen sitter vi kvar och pratar.

Wasan Alkaisi tycker inte att det är så jobbigt att avstå från dryck och mat under dagen men första veckan kan det vara lite svårt att vänja sig.

- Det är nyttigt för kroppen också, det bli renande på något sätt. Hela familjen samlas på kvällen och det blir lite fest, det är väldigt trevligt när man äter och umgås.

Saad plockar lite på hyllorna. Han tycker inte det är så jobbigt att fasta heller, det kan vara värre i Irak, det gamla hemlandet. När det är väldigt varmt är det svårt att avstå från vatten men i Sverige är det svalare, det underlättar.

På lördag är det en större fest i moskén och många familjer kommer att samlas till gemensamt knytkalas. Falih ser fram emot buffén med mat från bland annat Somalia, Irak, Libanon och Palestina. Han passar på att bjuda in oss också. Är det fest så är det och öppenheten och givmildheten går inte att ta miste på.

Ramadan i korthet

Fastemånaden Ramadan är den nionde i den muslimska kalendern.

Kalendern bygger på månens faser och därför förskjuts kalendern med elva dagar varje år.

Ramadan infaller vid olika tidpunkter varje år, det beror på när månskäran syns på himmelen.

Under tiden som solen är uppe får ingenting ätas, drickas eller rökas.

Ramadan avslutas med högtiden Eid al-fitr, även förkortat Eid.

Eid firas med presenter, mat och fest.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om