En livräddare fyller 50 år
Den lilla dosan som sätts in i kroppen på en halvtimme har förändrat 90 000 svenskars liv. För ett halvsekel sedan föddes pacemakern som hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm med hjälp av elektriska impulser.
Elektroderna förs in genom slangar via blodkärlen och fästs vid hjärtat. Pacemakern har blivit både säkrare och smartare genom åren, menar Fredrik Gadler. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
Pacemakern
En pacemaker är en apparat som hjälper hjärtat att hålla en jämn rytm. Den känner av hjärtslagen och ger vid behov en elektrisk impuls som förhindrar att pauserna mellan hjärtslagen blir för långa. Pacemakern består av en liten dosa och en eller flera elektroder. Själva dosan är en liten dator med batteri, bara några centimeter i diameter. Elektroderna känner av hjärtrytmen och avger en elektrisk impuls som får hjärtat att dra ihop sig när det behövs. Dosan opereras in under huden på bröstkorgen och elektroderna placeras i hjärtat. I dag lever omkring 40 000 svenskar med pacemaker.(Källa: sjukvardsradgivningen.se)
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!