En investering som är guld

En guldtacka - kan det verkligen vara en seriös investering? Ja, menar guldexperten Torbjörn Iwarson som förordar en liten andel guld i sparportföljen. Inte för värdeökningens skull, utan för riskspridning. Även om allt annat går åt pepparn behåller guldet sitt värde.

Västervik2007-07-13 00:25
Guld har ett symbolvärde som inga andra investeringsformer kommer i närheten av. I allt från uråldriga myter till dagens populärkultur används det för att beskriva hur osannolikt rika somliga kan vara. Både kung Salomo och Joakim von Anka omger sig med absurda mängder guld, och att Pippi skulle ha obligationer eller Rysslandsfonder i kappsäcken är förstås uteslutet.
Kanske är guldets popularitet i fiktionen också en orsak till att ganska få småsparare idag väljer att spara i den ädla metallen - det känns inte riktigt modernt och vuxet. Men världens centralbanker anser att det är bra att äga guld, och det borde privatspararen också göra, menar Torbjörn Iwarson, chef för Handelsbankens råvaruhandel och författare till boken "Guld som investering". Inte för att guldet kommer att stiga dramatiskt i värde, men för att sprida riskerna i portföljen.
- Man blir inte rik på det, men det behåller sitt värde, säger Torbjörn Iwarson. En fördel är att guldet inte alls följer aktiemarknaden. När det blir oro och börsfall i världen brukar guldpriset istället stiga en aning. Aktiers och obligationers värde bygger på att någon annan ska leva upp till ett löfte. Guld, däremot, har ett eget, allmänt accepterat värde. Det fungerar varsomhelst i världen och har gjort så i tusentals år.

I en portfölj med aktier, obligationer och guld bör guldet stå för sju procent av värdet, räknar Torbjörn Iwarson ut i sin bok.
- Jag har tittat på de olika investeringsformernas avkastning och risk i Sverige från 1971 till 2005. I Sverige har vi varit förskonade från ekonomiska katastrofer. Om siffran härleds ur annan historik, till exempel Tyskland under hela 1900-talet, blir den säkert betydligt större.
Långvarig fred och relativ ekonomisk stabilitet i landet har bidragit till att svenskarna är ganska ointresserade av att investera i guld, menar Torbjörn Iwarson. Dessutom var handeln med investeringsguld länge statligt reglerad. Men på 1980-talet försvann Riksbankens monopol på guldhandel, och efter att momsen på investeringsguld avskaffades vid millennieskiftet har intresset för att placera i guld ökat, enligt Torbjörn Iwarson.

Det går att investera i guld på flera sätt. Torbjörn Iwarsons kunder gör det vanligen genom terminsaffärer.
- De som köper guld på termin är framför allt företag, men vi har ett handfull privatpersoner också. Banken har också utfärdat certifikat som representerar 0,01 uns guld, och som handlas på NGM-börsen. Det är ett instrument som passar även småsparare.

Men det traditionella sättet - att investera i guldtackor eller guldmynt - är fortfarande populärt, säger han.
- Jag tror att det är en stor andel av privatkunderna som väljer det. Det är kul att äga fysiskt guld, och det kostar nästan inget att förvara det. Även om du vill ha det i bankfack så kan det räcka med ett par hundra kronor om året. Handlar du terminer så kostar det courtage varje gång de förfaller och ska omsättas.
Tackor och guldmynt köper man för att behålla under lång tid.
Stor skillnad på köp- och säljkurs - i storleksordningen 8-15 procent för tackor mellan 100 och 1000 gram - gör att fysiskt guld inte lämpar sig för kortsiktiga affärer.
Investeringsguld
När guld mäts i uns är det troy ounce som avses. Ett troy ounce är 31,1035 gram. Som investeringsguld räknas guldtackor och guldmynt som lever upp till särskilda standarder. Guldhalten i tackorna är alltid 24 karat - det vill säga rent guld. Vissa guldmynt har en något lägre guldhalt. Tackor finns att köpa från enstaka gram och uppåt. Handel med investeringsguld är momsbefriad sedan den 1 januari 2000.
(TT Spektra)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om