Till höstterminen 2017 började 21 blivande sjuksköterskor på Campus Västervik. De läser en utbildning från Linnéuniversitetet. Den är förlagd till Campus Västervik men det är universitetet som antar, utbildar och examinerar studenterna.
Nu har de pluggat i snart en månad, och börjat med att läsa en introduktion till sin yrkesroll. Under torsdagen var det dags att besöka vad som landstinget hoppas ska bli många av studenternas framtida arbetsplats, Västerviks sjukhus.
Utbildningen är tätt knuten till sjukhuset och den största delen av den praktiska utbildningen kommer att ske i sjukhusets KTC, kliniska träningscenter. Det är också här som introduktionen äger rum.
Det råder ingen tvekan om att de nya studenterna är omhuldade av landstinget. Bemanningssituationen i hela landet är svår och sjuksköterskor är eftertraktade. Sjukhuschefen Henrik Holmberg och landstingsrådet Lena Segerberg (S) var två av dem som välkomnade studenterna.
– Det här yrket ger de största av valmöjligheter och den största utvecklingspotentialen. Ni har alla möjligheter att utvecklas, säger Henrik Holmberg.
Flera av studenterna är redan utbildade undersköterskor. En av dem är Caroline Sohlberg Johansson från Åtvidaberg. Hon pendlar till Västervik de dagar som det är undervisning på plats.
– Jag har redan märkt att det här är på en lite högre nivå, allting vi läser är mer ingående, säger hon.
Caroline Sohlberg Johansson har redan arbetat med barn på en barnmedicinavdelning.
– Det lockar att jobba med barn men ännu vet jag inte vad jag vill jobba med, eller var jag ska göra det. Fördelen med det här yrket är att man kan jobba lite var som helst.
Hon valde utbildning med hjärtat.
– Jag har tänkt på det i tre år. Jag har jobbat inom vården sedan jag tog studenten och det har aldrig känts fel. Det kändes som ett självklart val att fortsätta.
Filip Åkerström har däremot aldrig jobbat i sjukvården.
– Nu ville jag arbeta med något som betyder någonting för andra. Jag vill hjälpa andra. Just nu funderar jag på akutsjukvård, men jag får se, det är tidigt ännu.
Med på mötet var också flera verksamma på sjukhuset. Emelie Halldén, Lotta Ohlsén och Camilla Henriksson arbetar alla på kirurgavdelning 1 och 2 på sjukhuset.
– Det viktigaste just nu är att de får en bra början på en vårdavdelning. Det är en bra bas och en bra grund att stå på, säger Lotta Ohlsén, som är avdelningschef på kirurgavdelning 1.
– De här eleverna är väldigt värdefulla för oss, och det är så kul att se att de är så många, konstaterar Camilla Henriksson.