En hipp utbildning
Ridning är perfekt om du vill få ut det där lilla extra av träningen. Men räkna kallt med att få ont i kroppen i början.
I alla väder. Minus åtta grader och snålblåst hindrar inte Sara Ekbom, en av eleverna på Strömsholm, från att ge sig ut på Dacapo och rida.Foto: Anna Björe
Foto:
För den som väljer ridning som hobby, och det är många, blir det ofta en livsstil som tar upp en stor del av fritiden. Kontakten med hästen, en annan levande individ, ger en extra dimension som få andra sporter har.
- Det blir nästan som friskvård, säger Åsa Steninger, stallförman på Strömsholms ridskola.
På Strömsholm utbildas både gymnasielever och elever på hippologutbildningen som är en universitetsutbildning. Aktiviteter pågår vardag som helg i de anrika gamla byggnaderna som i dag utgör Sveriges främsta ridsportcentrum.
När de här eleverna rider sina hästar ser det så lätt ut. Men för nybörjaren, som satt sig på hästryggen för första gången, är det betydligt svårare att kontrollera både sig själv och hästen. Allt rör sig åt flera håll samtidigt - det är som att sitta i en roddbåt på ett upprört hav utan något att hålla sig i.
Tack och lov går den känslan relativt fort över. Gradvis, när muskler, balans och koordination tränas upp, blir det tryggare på hästryggen och lättare att få hästen att förstå vad man vill.
Många säger att "ridning är bara är att skumpa omkring", men tvärtom är det här en sport som kräver att kroppen är i trim.
- Insidan av låren och ljumskarna är det klassiska, där har nästan alla nybörjare ont, säger Gabriella Thorell, pedagogiklärare som bland annat lär eleverna hur viktig kost och träning är.
Förutom låren får vaderna sig en rejäl duvning. Och armarna och nacken kan kännas ömma i början. Men allra viktigast för ridningen är magen och ryggen. De måste vara starka och stabila för att hållningen ska bli den rätta.
- Det krävs bålstabilitet för att få balans och koordination på hästryggen. Då kan du ha den position på hästryggen du vill ha för att ge hästen rätt signaler.
Jobbet i stallet ger visserligen styrka. Men det är många gånger kallt och tungt så det gäller att inte sträcka sig eller lyfta fel. Dessutom riskerar styrkan att bli ensidig och då rubbas balansen på hästryggen.
- Mocka därför inte bara med ena armen. Byt ibland, säger Gabriella Thorell.
Ridning
Det finns över 1 000 ridklubbar i Sverige. I fjol hade Svenska Ridsportförbundet 214 000 medlemmar. De som rider islandshästar är inte inräknade.
En egen häst kräver både tid och pengar - totalt över 3 000 kronor per månad. Räkna med åtminstone tre timmar varje dag i stallet. Hästen ska skötas, boxen mockas, hö bäras och vatten fyllas på. Dessutom ska alla grejor underhållas. Försäkring, skoning och veterinär kostar.
En egen häst kräver både tid och pengar - totalt över 3 000 kronor per månad. Räkna med åtminstone tre timmar varje dag i stallet. Hästen ska skötas, boxen mockas, hö bäras och vatten fyllas på. Dessutom ska alla grejor underhållas. Försäkring, skoning och veterinär kostar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!