En helt vanlig dag på Odensvi skola

Landsbygdsskolor får oftast bara uppmärksamhet när de är nedläggningshotade. För att se vad som händer en helt vanlig dag i en för tillfället ohotad skola på landet begav sig VT under den gångna veckan till Odensvi.

Iskunskap. Birgit Olofsson ger barnen isvett genom att läsa en berättelse om vad som händer om man inte är försiktig.

Iskunskap. Birgit Olofsson ger barnen isvett genom att läsa en berättelse om vad som händer om man inte är försiktig.

Foto:

Västervik2006-02-02 00:25
Klockan tjugo över åtta ringde klockan in för första lektionen. Den här morgonen samlades alla skolans 54 elever i den för ändamålet ommöblerade matsalen för att sjunga under ledning av Lars- Peter Eriksson. Han har skött sången och musiken i Odensvi under många år och vet ganska bra vilka sånger som går hem. Dagens tre inledande kärlekssånger var inte så väldigt populära bland pojkarna, men det lät ändå ganska bra. Riktig fart på det hela blir det när texten till favoriten; Diggiloo, diggilej läggs på overheadapparaten. Sångstunden avslutas med några rörelsesånger och en kanon innan alla ger sig i väg till sina klassrum.

I Odensvi skola finns under veckorna inte bara skolbarn, man har också ett samarbete med förskolan Oden, fritids och med de tre dagmammorna. Personalen som tar hand om de olika grupperna har ett nära samarbete och alla verkar känna alla barn.
De vanliga skolklasserna är uppdelade efter det som brukar kallas B-form och som innebär att två årskurser går tillsammans. I år är 1- 2:an och 5 -6:an de största med drygt 20 barn i varje, medan 3- 4:an bara har tio barn.
Den här dagen fortsätter de minsta barnen sin dag med att samlas runt fröken Birgit Olofsson för att höra en berättelse om ett barn som åker genom isen och som räddas genom kompisarnas rådiga ingripande. Texten ger upphov till frågor och till viktiga upplysningar om vad man ska tänka på när man åker ut på isen. Med Kyrksjön nära inpå knutarna är det säkert nyttig lärdom.

I 3-4: an står svåra ord först på dagens schema. Fröken Kajsa - Lena Walfridsson läser och barnen skriver. Senare på förmiddagen arbetar barnen efter den planering som de gör inför varje vecka. Många frågar om man inte kan få ta fram lådorna med multiplikationstabellen.
Kajsa- Lena berättar att barnen just nu har hårdkörning på de alltid lika gångbara tabellerna, och att det nästan är en tävling mellan barnen att kunna svara snabbast. Tabellen är förstås den samma som alltid, men nytt är att det går bra att sätta sig vid datorn och träna.
I 5 -6: an är det också räkning som står på schemat. Från den klassen hittar man också en del elever vid de små arbetsbänkar som finns i skolans korridor. Där sitter till exempel några flickor och samarbetar över en engelsk text.

För att resultaten ska bli bra i skolan krävs det mitt på dagen ett tillskott av energi. I Odensvi är det Birgitta Österman som ser till att det behovet tillgodoses i form av lunch. Hon huserar i ett av få tillagningskök som finns i kommunen. Hon har arbetat i Odensvi i fyra år och trivs utmärkt. Hon tituleras kokerska och tycker det är roligt att hon får laga mat och inte bara servera det andra lagat. Hon får matsedeln från "högre ort" med ett halvt års framförhållning. Inslaget av grönsaker är stort, och även om de inte har någon strykande åtgång så tar alla barn något av det som bjuds.

Raster ingår också förstås i en skoldag i Odensvi. Att få barnen att gå utomhus verkar, i alla fall inte för tillfället, vara något problem. Med en fantastisk pulkabacke och en spolad skridskobana utanför dörren så är det rusning ut så fort klockan ringer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om