?En händelse som inte gick att förbereda sig på?

Efter bensinhotet har säkerhetstänkandet ökat på individ- och familjeomsorgen.

Foto: MAGNUS GLANS Under halvåret som gått har arbetsmiljöarbetet fått ökad aktualitet på individ- och familjeomsorgen. Inte minst frågor som rör våld och hot.

Foto: MAGNUS GLANS Under halvåret som gått har arbetsmiljöarbetet fått ökad aktualitet på individ- och familjeomsorgen. Inte minst frågor som rör våld och hot.

Foto:

Västervik2004-11-12 01:00
Den 26 maj bröt helvetet lös i förvaltningshuset på Kvarngatan. En 39-årig man blockerade huvudentreerna till socialförvaltningen och barn- och utbildningskontoret med hjälp av vajrar och plåtbleck som skruvade fast. Därefter hällde han ut bensin och hotade att tända eld.
Personalen kunde ta sig ut bakvägen ur byggnaden, och efter några timmars spänd väntan kunde polisen gripa mannen.
Händelsen fick en odramatisk upplösning, men riktade ändå ljuset på behovet av ökad säkerhet i byggnaden.
Mannen hade förskansat sig på den tredje våningen, men dramat hade sitt ursprung i verksamheten på våningen under där Individ- och familjeomsorgen arbetar. Mannen hade nekats att få ut pengar.
? Så här i efterhand kan man säga att det var en extraordinär händelse. De säkerhetsplaner vi hade var inte tillräckligt bra, men det gick inte att förbereda sig på en sådan händelse, säger individ- och familjeomsorgens chef Christer Larsson.

Omedelbart efter händelsen påbörjades arbetet med att höja säkerheten.
? Det som började diskuteras först var larm och utrymningsvägar, säger Christer Larsson.
Under halvåret som gått har arbetsmiljöarbetet fått ett större utrymme och då speciellt med tanke på våld och hot.
Individ- och familjeomsorgen är annars en verksamhet som inte levt i någon skyddad värld. Hot har förekommit tidigare, och följaktligen säkerhetsrutiner, men händelsen i slutet av maj har gjort att rutinerna skärpts ytterligare.
Christer Larsson räknar upp en rad åtgärder som genomförts.
? Redan tidigare fick några anställda gå omkring med överfallslarm. Ytterligare ett antal larm har köpts in, så att så många som möjligt ska vara skyddade.
? Rutinerna för dörrar låsta med kodlås har skärpts. Detsamma gäller förvaringen av nycklar.
? Rapporteringen av hot och andra incidenter har förbättrats. Personalen ska inte ignorera hot. Nu sägs det tydligt att hoten ska polisanmälas så att en utomstående kan göra en bedömning av hoten.
? Ensamarbetet har minskats.
Listan kan göras längre. Under samtalets gång nämner Christer Larsson en liten detalj som skvallrar om hur allvarligt man ser på säkerhetsfrågorna:
? Vi har uppmanat personalen att ta ner bilder på sin familj vid arbetsplatserna för att minska risken för att anhöriga utsätts för hot.
Samtidigt finns det något kluvet i säkerhetsarbetet. Till individ- och familjeomsorgen kommer ofta människor i behov av hjälp. De måste fortfarande känna att de kommer till en miljö där man bryr sig, och inte betraktar de hjälpsökande med misstänksamhet.
? De som kommer hit ska fortfarande kunna känna att de får ett professionellt bemötande, säger Christer Larsson.

Har individ- och familjeomsorgen blivit en kallare arbetsplats efter det som hände?
? Jag förstår frågan, men jag tycker att det blivit tvärtom. Händelsen har snarare svetsat samman personalen än sänkt temperaturen, säger Christer Larsson.
Vad har personalen fått för hjälp med debriefing efter händelsen?
? Alla erbjöds samtalshjälp efteråt och det har utnyttjats. Däremot har vi inte behövt har vi inte behövt gå djupare än så.
Även om han säger att de flesta bär med sig händelsen på ett eller annat sätt tror han att det hjälpt till att så många i personalen är välutbildad och har vana av samtal.

Hittills har inga fysiska förändringar i form av ombyggnationer genomförts som ett led i säkerhetsarbetet. Det kan komma längre fram.
Säkerhetsdiskussionerna har inte bedrivits bara på individ- och familjeomsorgen. Samtliga verksamheter i huset blev medvetna om vikten av säkerhetstänkande efter brandhotet.
En grupp diskuterar förändringar för att höja säkerheten. Enligt vad VT erfar är en av idéerna att skapa en gemensam reception i bottenplanet på huset. Arbetsgruppen är dock inte klar med sitt arbete.
Mycket har hänt när det gäller säkerheten, men händelsen den 26 maj på Kvarngatan kommer att fortsätta sätta sin spår i huset ytterligare en tid framåt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om