En halvtimme kan rädda liv

Statistiken visar att det är fler som omkommer i bränder för varje år som går. VT tog hjälp av ett proffs och en familj för att visa hur man med enkla medel kan göra sitt hem mer brandsäkert.

Byt var tionde år, skaka ibland och kolla trycket. Brandsläckaren kan vara din bästa vän.

Byt var tionde år, skaka ibland och kolla trycket. Brandsläckaren kan vara din bästa vän.

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-05-04 00:00

Egentligen är vårt tankesätt konstigt, menar Jakob Dahlquist, brandingenjör på räddningstjänsten i Västervik. Vi kan spendera 500 000 på en säker bil, men är inte beredda att lägga 1 000 kronor på brandskydd. Vi tvättar bilen, byter däck och vårdar den ständigt, men vi lägger inte en halvtimme på att byta batterier i våra brandvarnare eller komma överens om en samlingsplats i familjen.

Jakob Dahlquist berättar att ett brandsäkert hem inte är det svåraste att uppnå. Med relativt enkla åtgärder och utrustning, samt några regler går det att förbättra sitt brandskydd avsevärt hemma. Det är nämligen där som människor oftast omkommer i bränder. Cirka 130 stycken människor förolyckas om året. Och siffran stiger.

Vad kan man göra själv för att vara säker? Det finns självfallet olika nivåer av säkerhet, men en nivå som är enkel att uppnå kostar inte mycket mer än 1 000 kronor och tar ungefär en halvtimme i anspråk.

Det finns två delar i brandskyddet, den organisatoriska och den systematiska. Det kan låta tråkigt, det är Jakob Dahlquist medveten om, men det handlar i grunden om vilken plan vi har, och vilken utrustning.

- Man bör ha en utrymningsplan så att alla vet var de ska ta sig ut och var man ska samlas, en återsamlingsplats. Kanske vid brevlådan eller något träd.

- Man behöver också ha brandskyddsregler hemma, "den som tänder släcker", vad gäller vid matlagning? Enkla saker som man ska tänka på.

Och så bör man ha tre redskap också, alla börjar på B

- Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt. Mer behövs inte. Man måste veta var de finns och hur man använder dem.

Tända ljus och cigarettrökning. Det är två av de vanligaste utlösande faktorerna.

- Tända ljus är jättemysigt men ganska farligt. Man behöver kanske inte massor av ljus utan kan ta färre. Man ska inte ställa ljus så tätt tillsammans, då kan ljusen orsaka en brand. Alla ljus bör stå i en stabil ljusstake så att barn, husdjur och andra inte välter dem av misstag.

- Rökningen är ett problem. En ny lag har trätt i kraft, alla cigaretter måste vara självslocknande idag, vi tror att det kommer minska bränderna. 25 stycken av de 130 som dog i bränder förra året dog av att cigaretten antände deras bostad.

Checklista

Vi är medvetna om riskerna som finns.

Vi har fungerande brandvarnare.

Alla i familjen vet var brandsläckaren finns och hur den fungerar.

Alla i familjen vet var brandfilten finns och hur man använder den

Vi har en plan för utrymning som vi övat på tillsammans

Levande ljus står i stabila ljusstakar och alla i familjen släcker ljusen när man lämnar rummet.

Vid matlagning håller vi spisen under uppsikt.

Timer finns för elektrisk utrustning, till exempel strykjärn, kaffekokare och plattång.

Skorstenen är kontrollerad och sotad.

Vi grillar på ett säkert sätt, det vill säga inte för nära någon byggnad eller annat brännbart material. Vi ser till att grillen är ordentligt släckt och slänger askan i en hink av obrännbart material med tätslutande lock.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om