En halv miljon matförgiftas

Omkring en halv miljon svenskar matförgiftas varje år. 250000 blir sjuka i hemmet av produkter som i huvudsak köpts i butiker. Efter Uppdrag gransknings avslöjande skärper nu kommunen provtagningarna.

Västervik2007-12-07 00:05
- Avslöjandet är inte bra för handlarnas förtroende bland kunder, säger livsmedelinspektör Carolina Stalebrant på miljö- och byggnadskontoret i Västervik som ansvarar för kontrollen av livsmedelshanteringen.- Konsumenterna blir misstänksamma och det blir givetvis vi också. Vi har inga bevis för att köttfärsen skulle märkas om i Västervik.På kommunen har man tidigare tänkt skärpa provtagningarna.- Nu är det brådskande men vi har inte tänkt färdigt kring ett provtagningsprojekt, berättar Carolina Stalebrant.Några nya resurser tillförs inte kontoret utan det blir omprioriteringar.Kommunen gör sällan stickprovskontroller. I stället ägnas arbetet åt att se till att de som hanterar livsmedel följer de krav på egenkontroll som finns.- Vi ägnar omkring åtta timmar per år, inklusive handläggning, åt krogar. När det gäller ICA Kvantum är det också åtta timmar. Vi kollar att de följer givna direktiv när det gäller bland annat hygien, utbildning och märkning samt kontrollerar lokalerna med mera.- Ansvaret ligger hos de enskilda handlarna.Om dålig köttfärs säljs riskerar den som äter den att drabbas av magsjuka. Oftast kommer reaktionen ganska omgående medan vissa bakterier kan vara latenta. Livsmedelsverket genomförde för cirka tio år sedan en undersökning som visade att en halv miljon svenskar matförgiftades varje år, 250000 på krogen eller i storhushåll, 250000 i hemmet. Till det kommer ytterligare 250000 som hade drabbats i samband med utlandsvistelser.Skärpta provtagningar kommer med stor sannolikhet att innebär att vissa köttprodukter granskas noga under en längre tid för att få fram ett statistiskt hållbart material.- Stickprov visar bara hur det är just för stunden, säger Carolina Stalebrant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om