Naturfilmare visar film i Västervik

Söndagen den 28 november gästas Västervik av naturfilmaren Mikael Kristersson. På Biostaden ska han visa filmen "Earth: Muted". En film om hur de livsviktiga bina hotas i delar av världen.

Bina är viktiga pollinatörer. Vad händer om bistammen slås ut av gifter? Det är en fråga som filmen Earth: Muted tar upp.

Bina är viktiga pollinatörer. Vad händer om bistammen slås ut av gifter? Det är en fråga som filmen Earth: Muted tar upp.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/arkiv

Västervik2021-11-13 19:31

Earth: Muted utspelar sig i den kinesiska provinsen Sichuan, och berättar om kinesiska familjer som på olika sätt livnär sig av jorden och naturen. Filmen skildrar en ond cirkel där ett effektiviserat jordbruk lett till att bina i området blivit utrotningshotade. Å ena sidan känner många bönder att de kemiska bekämpningsmedlen är nödvändiga för att rädda skördarna från skadedjur. Å andra sidan drabbas de lokala biodlarna när bina slås ut av gifterna. När bina försvinner får människor i dalen pollinera fruktträd för hand för att träden ska ge skörd.

Bakom filmvisningen står Naturskyddsföreningen i Tjust och Norra Kalmar biodlardistrikt.

Filmaren Mikael Kristersson är prisbelönt och har tidigare gjort tre biofilmer på temat natur: "Pica Pica" – om skator, "Falkens öga" – där vi får följa en falkfamilj i S:t Olofs kyrka i Skanör och slutligen "Ljusår" – där Kristersson dokumenterat naturlivet hemma i sin egen trädgård under ett år.

Patrik Waernbaum, själv biodlare och även vän till Mikael Kristersson, berättar att filmen Earth Muted tidigare visats i en oklippt version, för biodlare i Västervik och Vimmerby. Detta var ungefär 1,5 år sedan. Biodlarna tyckte att filmen var angelägen och tog kontakt med Naturskyddsföreningen för att styra upp en allmän visning av den färdigklippta filmen.

Varför ska Västerviksborna gå och se filmen?

– För mig handlar det om kretsloppstanken. Alla varelser som existerar är så oerhört viktiga för att kretsloppet ska fungera. Mao trodde att om vi utrotar de som vi betraktar som skadegörare så blir det mer mat för oss, men så fungerar det ju inte. Ett jättetypisk exempel är ju att människorna nu själva får klättra upp i träden för att pollinera blommorna för hand. 

Patrik Waernbaum är själv filmare och gjorde 1974 filmen "Flugor i människans tjänst". Han upplever en stor skillnad när det gäller förståelsen för den biologiska mångfalden idag jämfört med för 50 år sedan. 

– Det är väldigt positivt, det har hänt jättemycket bara det sista decenniet. 

Earth Muted har redan fått priser på flera filmfestivaler, däribland Baikal International Film Festival.

Mikael Kristersson har längre tillbaka även filmat i Tjust, då han dokumenterade rördrommar vid Kyrksjön utanför Odensvi. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!