På onsdagen presenterades de första resultaten av munhälsoundersökningen för Kalmar län men än så länge finns fler frågeställningar än konstateranden. Björn Axtelius, professor vid odontologiska fakulteten vid Malmö högskola och projektledare för munhälsostudien i Kalmar län, säger att många som går från barn- och ungdomstandvård lämnar tandvården helt under många år. Enligt undersökningen har 27 procent svarat att de avstått från tandvård på grund av att det kostar för mycket.
- Det har varit gratis innan och de har kanske bott på samma ort men efter 20 ger de sig ut. De kanske känner sig friska och inte har besvär av tänderna. Dålig ekonomi är också en förklaring till varför de inte går till tandvården.
Men det är inte bara de unga som utgör ett problem, även den äldre gruppen som inte klarar av att sköta sin munhälsa diskuteras i undersökningen. En ljuspunkt är dock Frisktandvården. Anders Nylander är tandvårdschef hos Folktandvården i Kalmar län och han säger att Frisktandvården har fått runt fem procent att stanna kvar hos tandvården.
- Man får kontroll över sina tandvårdskostnader med en fast månadssumma. Annars tycker många att det är för dyrt, en undersökning kan kosta mycket och med Frisktandvård slipper man ekonomiska smällar.
Enligt undersökningen som gjorts på nästan 4 000 personer i länet har 40 procent av dem som går till folktandvården regelbundet en god munhälsa.
- Men hur kommer vi åt dem med dålig munhälsa, det är frågan, säger Anders Nylander.