Så kan våld se ut i ungas relationer – okunskap ett problem

Ungdomskärleken är inte alltid bara vacker. Våld i relationer kan dyka upp tidigt.
På onsdagskvällen träffade bland andra polis och fältare föräldrar för att berätta om våld i unga relationer.

Arrangörer och deltagare i öppet föräldramöte om våld i ungas relationer.

Arrangörer och deltagare i öppet föräldramöte om våld i ungas relationer.

Foto: Anna Erlandsson

Västervik2024-11-21 03:00

Nyheten i korthet

  • Västerviks kommun anordnade ett öppet föräldramöte för att informera om våld i unga relationer, där en av fyra unga tjejer har erfarenhet av sexuella övergrepp.
  • Mötet syftade till att ge föräldrar kunskap om olika former av våld, inklusive kontrollerande beteenden och digitalt våld, samt var de kan söka stöd.
  • Polisaspirant Lovisa Lööf och fältare Anna Hult betonade okunskapen bland unga om vad våld är och vikten av att föräldrar pratar med sina barn om detta.

– Jag ser mycket okunskap hos unga om vad våld är. De har svårt att veta var gränsen går mellan omsorg och kontroll. Sociala medier är en stor del av våld bland unga, till exempel genom att ha koll på varandra hela tiden. Det kan också finnas en föreställning om att svartsjuka är något positivt, för det visar att personen bryr sig, säger polisaspirant Lovisa Lööf.

undefined
Lovisa Lööf är polisaspirant och möter mycket okunskap om våld bland unga.

Okunskapen bland unga om vad som är våld i en relation är något som även Agnes Hult, en av kommunens fältare lyfter:

– De vet inte vad våld är och att kontrollerande beteenden inte är okej. Många som är våldsutsatta vet inte om det för de vet inte vad som är omtanke, kontroll eller svartsjuka.

– Jag hoppas att det här mötet upplyser föräldrar så att de kan prata med sina barn och ungdomar om vad våld är. Om de unga inte vet att de utsätts för våld kan de inte heller be om hjälp.

undefined
Agnes Hult, fältare Västerviks kommun, hoppas att föräldrar ska prata mer med sina barn om vad våld i en relation kan vara.

För att informera föräldrar om hur våld kan se ut i deras barns relationer och om hur man kan prata med sina barn om det bjöd Västerviks kommun in till öppet föräldramöte på onsdagen.

– Våld är vanligt i ungas relationer, en av fem unga har erfarenhet av relationsvåld och så många som en av fyra unga tjejer har varit utsatta för sexuella övergrepp. Tjejer är också överrepresenterade i utsatthet för grovt våld, säger Anna Norén, kommunens brottsförebyggande samordnare.

– Med det här mötet vill vi ge kunskap till föräldrar om hur våld kan te sig och var de kan vända sig om de behöver stöd i föräldrarollen.

undefined
Anna Norén, Västerviks kommuns brottsförebyggande samordnare har arrangerat mötet och vill ge kunskap till föräldrar.

Norén berättar att våld ofta inte är det man kanske först tänker på, som fysiskt våld. Det kan även vara olika typer av kontrollerande beteenden, att någon slår sönder saker, digitalt våld som elaka kommentarer eller olika typer av kränkningar och mobbning.

– Att bli kallad hora när man bråkar är en typ av våld.

– Våld är en del av ungdomarnas vardag och en del typer av våld är inte olagligt, vilket kan göra det extra komplicerat. Som till exempel att tjata sig till lättklädda bilder, att kräva att någon ska synas på snap-kartan eller vara tillgänglig. Ofta börjar det som en form av omtanke, kanske med att man blir upphämtad efter jobbet, men det kan övergå i ett kontrollerande.

– Från unga kommer det ofta frågor om relationer som "är det här okej, är det här sunt?". Många unga tjejer har också frågor om samtycke. Vi lyssnar. Det är det många behöver. Ofta har de själva svaret inom sig, säger Emelie Sallermo, vice ordförande På kvinno- och tjejjouren Vändela.

undefined
Till kvinno- och tjejjouren Vändela vänder sig många unga med frågor om vad som är en okej i relation och inte. I bild från väsnter: Emilie Sallermo, vice ordförande, Sara Stoltz, Birgitta Hattar.
Hit kan du vända dig

Om du som förälder behöver stöd:

Familjeenheten - Rådgivning och stöd kring föräldraskap, familjerelationer och barn och unga. 010 355 51 26

Föräldragrupp ABC - Utbildning i grupp om föräldraskapets relationer, att vara en förebild, visa kärlek och hantera konflikter. 010 355 51 46

Familjerätten - Rådgivning och stöd kring barnets bästa vid separation. 010 355 51 33

Stöd till familjen

Om du upplever våld i en nära relation:

Vuxenenheten - 010 355 52 25

Våld i nära relationer - Stödgrupp och enskild hjälp. 010 355 51 46 eller 010 355 51 26

Kvinno- och tjejjouren Vändela - 070 778 21 90

Våld och hot

Om du som ung behöver någon att prata med:

Fältare - Råd och stöd kring kärlek, relationer, utanförskap, alkohol med mera. 010 355 51 48 eller 010 355 51 49

Ungdomsmottagningen - 010-358 63 80

Stöd till barn och ungdom

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!