– Jag ser mycket okunskap hos unga om vad våld är. De har svårt att veta var gränsen går mellan omsorg och kontroll. Sociala medier är en stor del av våld bland unga, till exempel genom att ha koll på varandra hela tiden. Det kan också finnas en föreställning om att svartsjuka är något positivt, för det visar att personen bryr sig, säger polisaspirant Lovisa Lööf.
Okunskapen bland unga om vad som är våld i en relation är något som även Agnes Hult, en av kommunens fältare lyfter:
– De vet inte vad våld är och att kontrollerande beteenden inte är okej. Många som är våldsutsatta vet inte om det för de vet inte vad som är omtanke, kontroll eller svartsjuka.
– Jag hoppas att det här mötet upplyser föräldrar så att de kan prata med sina barn och ungdomar om vad våld är. Om de unga inte vet att de utsätts för våld kan de inte heller be om hjälp.
För att informera föräldrar om hur våld kan se ut i deras barns relationer och om hur man kan prata med sina barn om det bjöd Västerviks kommun in till öppet föräldramöte på onsdagen.
– Våld är vanligt i ungas relationer, en av fem unga har erfarenhet av relationsvåld och så många som en av fyra unga tjejer har varit utsatta för sexuella övergrepp. Tjejer är också överrepresenterade i utsatthet för grovt våld, säger Anna Norén, kommunens brottsförebyggande samordnare.
– Med det här mötet vill vi ge kunskap till föräldrar om hur våld kan te sig och var de kan vända sig om de behöver stöd i föräldrarollen.
Norén berättar att våld ofta inte är det man kanske först tänker på, som fysiskt våld. Det kan även vara olika typer av kontrollerande beteenden, att någon slår sönder saker, digitalt våld som elaka kommentarer eller olika typer av kränkningar och mobbning.
– Att bli kallad hora när man bråkar är en typ av våld.
– Våld är en del av ungdomarnas vardag och en del typer av våld är inte olagligt, vilket kan göra det extra komplicerat. Som till exempel att tjata sig till lättklädda bilder, att kräva att någon ska synas på snap-kartan eller vara tillgänglig. Ofta börjar det som en form av omtanke, kanske med att man blir upphämtad efter jobbet, men det kan övergå i ett kontrollerande.
– Från unga kommer det ofta frågor om relationer som "är det här okej, är det här sunt?". Många unga tjejer har också frågor om samtycke. Vi lyssnar. Det är det många behöver. Ofta har de själva svaret inom sig, säger Emelie Sallermo, vice ordförande På kvinno- och tjejjouren Vändela.