En av de största godishelgerna

Påskgodis handlas i stora lass just nu, av både butiker och kunder. Det är en helg då vi passar på att äta mer godis än vanligt.

Västerviksborna köper mycket godis i påsk. Gerd Svensson, Britt Gamelius och Siri Pettersson är gamla skolkompisar som gärna äter godis även när det inte är påsk.Foto: Sara Winsnes

Västerviksborna köper mycket godis i påsk. Gerd Svensson, Britt Gamelius och Siri Pettersson är gamla skolkompisar som gärna äter godis även när det inte är påsk.Foto: Sara Winsnes

Foto: Sara Winsnes

Västervik2010-04-04 00:00
Påskris och fjädrar ses lite var stans i Västervik. Men populärast vid påsktider är ändå godiset. Det köps och säljs otroligt mycket vid denna tid. Det är påsk och jul som är de största godishelgerna. Dessutom beräknas försäljningen av påskgodis gå ännu bättre i år.- Förra året sålde vi cirka tre ton. I år har vi köpt in cirka 3,5 ton godis till påskveckan. Detta är utöver ordinarie hylla och vi räknar med att sälja alltihop, säger Påhl Petersen, butikschef på Coop Extra Västervik.För cirka två veckor sedan började annonseringen om försäljningen av påskgodiset ute i butiken. Priset på lösviktgodiset sänks dessutom under påsken.Det som är populärast bland lösgodiset är chokladprodukterna. Olika specialiteter som dyker upp lagom till påsk är bland annat dragéägg och chokladägg.- Det gäller att ha godis som passa alla smaker och åldrar. Vi ha en bra mix med alternativ som till exempel sockerfritt och ekologiskt, säger Påhl.Skärtorsdagen är den dag som det sker störst försäljning på. Lösviktsgodiset får ständig tillsyn under påskperioden om det skulle behövas fyllas på med mer. De mer traditionella godissorterna minskar i försäljning till fördel för nyheter som dyker upp. Försäljningen av sockerfritt- och ekologiskt godis har emellertid ökat i år.Alla har vi nog en eller flera favoritgodisar som vi tycker extra mycket om. Butikschefen Påhl Petersen har det också.- Det jag tycker mycket om är ekologiskt godis och choklad.
Sanningen om godiset
Här kan du läsa lite fakta om godis som du kanske inte visste.Lösgodis innehåller upp till 80 procent socker.Gelégodis innehåller ofta gelantin. Vilket utvinns ur kollagen som kommer från slaktrester.Många chokladsorter innehåller onyttigt transfett.Lösgodis brukar ofta vara skinande blanka. För att få dem så används ett ytbehandlingsmedel som heter schellack. Det är en fettsyra som framställs av restprodukter från den indiska lacksköldlusen.De syntetiska och hårt kritiserade azofärgerna förekommer i en del godis. Några är fortfarande tillåtna inom EU, men från sommaren 2010 ska livsmedel som innehåller sådana färgämnen förses med varningstext.Källa: "Godis åt folket" av Thomas Hedlund och André Persson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om