En av de största godishelgerna
Påskgodis handlas i stora lass just nu, av både butiker och kunder. Det är en helg då vi passar på att äta mer godis än vanligt.
Västerviksborna köper mycket godis i påsk. Gerd Svensson, Britt Gamelius och Siri Pettersson är gamla skolkompisar som gärna äter godis även när det inte är påsk.Foto: Sara Winsnes
Foto: Sara Winsnes
Sanningen om godiset
Här kan du läsa lite fakta om godis som du kanske inte visste.Lösgodis innehåller upp till 80 procent socker.Gelégodis innehåller ofta gelantin. Vilket utvinns ur kollagen som kommer från slaktrester.Många chokladsorter innehåller onyttigt transfett.Lösgodis brukar ofta vara skinande blanka. För att få dem så används ett ytbehandlingsmedel som heter schellack. Det är en fettsyra som framställs av restprodukter från den indiska lacksköldlusen.De syntetiska och hårt kritiserade azofärgerna förekommer i en del godis. Några är fortfarande tillåtna inom EU, men från sommaren 2010 ska livsmedel som innehåller sådana färgämnen förses med varningstext.Källa: "Godis åt folket" av Thomas Hedlund och André Persson
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!