En årsavverkning föll i vårt närområde
Värsta stormskadorna sedan statistik började föras.
Foto: HANS BRANDIN I Götaland fällde stormen motsvarande två årsavverkningar, i vår del av Götaland motsvarar skadorna en årsavverkning. Här tar fastighetsägaren Klas Pettersson, Oxebo hand om en virkesbit, en hundraårig gran som ramlat rakt över en skogsväg.
Foto:
Geom att ringa runt till fastighetsägare har Ove Arnesson och hans personal kommit fram till att omkring sju miljoner kubikmeter blåst ned i vårt område som omfattar Östergötland och Kalmar län. Det motsvrar en årsavverkning. Det går inte att prata om lindrigt i sammanhanget, men det är inte lika illa som i övriga Götaland.
? De områden som har svårast skador i vårt distrikt är söder om Linköping. Ydre, Kinda och Boxholm. För Kalmar län är det norra delen med Västervik, Hultsfred och Vimmerby samt ett band längs västra länsdelen ner mot Nybro som fått ta den värsta smällen. säger Ove Arnesson.
? Som sagt är dettta mycket preliminära siffror och tyvärr tror jag att de verkliga skadorna är mycket mer omfattande. Vi vädjar att inte ge sig ut på röjning i skogen utan bra utbildning och bra utrustning. Det är ett mycket farligt arbete.
? Vi är också jätteglada om skogsägarna hör av sig och talar om hur det ser ut på sina fastigheter. Ju snabbare vi får en bra bild av de verkliga förhållandena desto bättre kan vi planera våra åtgärder.
Helgens storm har orsakat omfattande skador på skogen i hela Götaland. Värst drabbat är Halland, stora delar av Skåne, Västergötland och Småland. I en första uppskattning från Skogsvårdsstyrelserna i det berörda området beräknas skadornas omfattning till ca 50 miljoner kubikmeter skog, något som motsvarar nästan två årsavverkningar i Götaland.
Det är fortfarande mycket svårt att få en exakt uppskattning av hur mycket skog som har fällts i stormen, och därför kommer Skogsvårdsorganisationen inom de närmaste dagarna förbereda en flyginventering av de drabbade områdena. Skadorna på skogen är dock mycket omfattande, och större än under stormen 1969 då ca 35 miljoner kubikmeter skog stormskadades i hela landet.
- Det här är ett hårt slag för alla berörda skogsägare. Många skogsägare kommer att lida inte bara ekonomiskt av stormens efterverkningar, utan också känslomässigt när de tvingas avverka skog som kanske skulle sparats till kommande generationer, säger Göran Enander, generaldirektör på Skogsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!