Emmicki från Västervik möter krigets offer: "Enormt trauma"

Emmicki Roos är uppväxt i Västervik men har under stora delar av sitt liv studerat och jobbat i andra länder. Nu senast med jämställdhet i Ukraina, dit hon reser regelbundet.
– Traumat är något som kommer att leva kvar i generationer, säger hon.

En aspekt av kriget i Ukraina som inte tas upp så ofta är problemen med psykisk ohälsa, något som många har svårt att söka hjälp för, berättade Emmicki under föredraget.

En aspekt av kriget i Ukraina som inte tas upp så ofta är problemen med psykisk ohälsa, något som många har svårt att söka hjälp för, berättade Emmicki under föredraget.

Foto: Wilmer Nahnfeldt

Västervik2024-10-31 20:00

– Det är en helt annan situation där efter den fullskaliga invasionen än det var innan, vilket såklart lämnat många intryck hos mig, säger Emmicki.

Ett av de starkaste intrycken och lärdomarna som Emmicki fått från det krigsdrabbade landet är hur viktigt det kommer vara att ta hand om människors krigstrauman i framtiden.

– Jag tror att en av de största utmaningarna för Ukraina, när det här kriget väl är över, blir att hantera det här enorma traumat, alla som är skadade, har stupat, familjer som splittrats. Att få ihop samhället igen kommer bli en stor utmaning, säger Emmicki.

undefined
Kriget i Ukraina gör sig konstant påmind under Emmickis resor. Här syns en vägg med bilder på soldater som dödats i kriget.

Hennes roll är att leda Folke Bernadotteakademiens jämställdhetsarbete i Ukraina. Under höstlovet är hon dock tillbaka i Västervik och passade på att hålla ett föredrag tillsammans med sin man Valter Vilkko, som jobbar på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Temat på föredraget, som hölls av föreningen Bildning-Dialog, var hur Ukrainas befolkning drabbats av Rysslands fullskaliga invasion och vilka lärdomar vi i Sverige kan dra när vi bygger vår beredskap.

Under kvällen berättade Emmicki och Valter för en engagerad publik hur jämställdheten mellan kvinnor och män har paradoxalt nog både minskat och ökat inom olika områden under krigets gång.

Å ena sidan har kvinnor fått ta större ansvar för jobb som traditionellt tillhört män, bland annat inom gruvindustrin och som soldater vid fronten. Att se kvinnor inom yrken som anses vara tunga eller innebära risker var på grund av det sovjetiska arvet nästan otänkbart för tio år sedan. Å andra sidan har flera kvinnor flytt undan kriget och lever ofta under svåra ekonomiska förhållanden, samtidigt som de uppmanas att föda fler barn för att kompensera för alla som dödats och flytt.

undefined
Emmicki och Valter pratade även om vikten att en bra civil beredskap.

Ett av huvudmålen för föreningen Bildning-Dialog är att stärka demokratin, varför mycket fokus även lades på att prata om civil beredskap. För mindre orter som Västervik tror både Emmicki och Valter att olika föreningar har en viktig roll att spela.

– Folkrörelser, idrottsföreningar, kulturinstitutioner, alla mötesplatser som skapar samtal mellan människor är jätteviktigt, säger Emmicki.

– Snacka med dina grannar, det är en av de bästa sakerna du kan göra. Tillsammans är vi starkare, lägger Valter till.

undefined
Flyglarm hör numera till vardagen i Ukraina. På hotellet Emmicki brukar bo på när hon är där har sängar flyttats ner till ett skyddsrum.

Något man sett i Ukraina är att en bra hemberedskap hjälpte väldigt mycket när kriget kom. Att gå samman, att låna och dela med sig av det man hade gjorde att fler hade det de behövde.

– Det kan handla om sopsäckar för att täcka någons fönster och skydda från glassplitter vid luftangrepp, eller att ha mat och vatten så att det räcker minst en vecka. Det gör att man kan fokusera på annat när läget blir mer spänt, säger Valter.

undefined
Lasse Övling var nöjd med kvällens föredrag som han tror uppskattades av besökarna.

Bildning-Dialogs föredrag följer ett lite speciellt koncept. Efter att Emmicki och Valter pratat färdigt delas deltagarna upp i mindre grupper som får diskutera vilka delar av samtalet de tycker var extra intressant och vill veta mer om.

Lasse Övling, som ledde torsdagens möte, tror att det är ett bra sätt för deltagarna att ta till sig allt de hört.

– Folk brukar komma fram efteråt och säga hur förtjusta de är över föredragen och möjligheten att direkt återkoppla till föreläsarna. Avancerade ämnen blir begripliga när man får prata om dem tillsammans, jag tror att det är en form som behövs mycket mer, säger han.

Det här är Emmicki Roos

Familj: Mannen Valter Vilkko, sonen Sander, dottern Alix, föräldrarna Ann-Charlotte och Kenneth och bröderna Mika och Jona med familj.

Bor: Saltsjöbaden, utanför Stockholm. Uppvuxen i Västervik men har även bott i Kanada, USA, Nederländerna och England.

Gör: Specialist på kvinnor, fred och säkerhet på Folke Bernadotteakademin (Myndigheten för fred, säkerhet och utveckling). Har även rådgivit både svenska försvarsmakten och Nato om jämställdhet och mycket mer.

Fritidsintressen: Historia, design (gärna på auktioner och loppisar), politik (framförallt amerikansk), mat och dryck.

Läs mer om Emmicki i vårt porträtt från 2021

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!