Emma sköter affärer för 10 miljoner från Gamleby

Emma Gunnarsson och hennes kollega Kjell Haglund sitter i Gamleby och administrerar all handel med stödrätter i hela Sverige. Förra året gjordes affärer för tio miljoner kronor.

Emma Gunnarsson, Hushållningssällskapet , administerar all handel med stödrätter i hela Sverige från Gamleby. Foto: Hans Brandin

Emma Gunnarsson, Hushållningssällskapet , administerar all handel med stödrätter i hela Sverige från Gamleby. Foto: Hans Brandin

Foto: Hans Brandin

Västervik2011-03-31 00:00

Det händer mycket på Stödrättsbörsen och det mesta händer i början på året, så just nu är Emma Gunnarsson och Kjell Haglund på Hushållningssällskapet i Gamleby inne i slutfasen av en väldigt intensiv period.

- Just nu sträcker sig min tillvaro fram till sista mars, ett viktigt ansökningsdatum, sedan börjar ett nytt liv, säger Emma Gunnarsson som jobbat över i stort sett varje kväll de senaste veckorna. Det är många lantbrukare som plötsligt inser att de saknar stödrätter för delar av sitt markinnehav.

- Vi hjälper till med mäklardelen, att hitta rätt prisläge och med att matcha köpare och säljare. Men sedan har vi också hand om all administration kring stödrättsbörsen.

Alla uppgifter ska matas in till Jordbruksverket så att stödrätterna registreras respektive avregistreras. Pengarna sätts in på ett konto som vi har och betalas ut när allt är registrerat och klart. Förra året gjordes affärer för tio miljoner med stödrätter.

- Den dyraste gav rätt till stöd med 9 500 kronor för ett hektar och kostade 20 000 kronor. Det dröjer alltså in på tredje året innan den stödrätten lönar sig. Normaltpriserna är betydligt lägre men principen den samma.

Emma Gunnarsson är uppväxt på en mjölkgård i Flaka utanför Gullringen. Hon är agronom från Ulltuna med ekonomi som specialområde och har bland annat praktiserat i Bryssel och arbetat på LRF-konsult innan hon började på Hushållningssällskapet i Gamleby för ett drygt år sedan.

När hon inte sysslar med stödrätter så hjälper hon lantbrukare att fylla i blanketter för EU-ansökningar. Det gör Emma digitalt över internet. Hon hjälper också till att söka investeringsstöd vid ny- eller ombyggnad och startbidrag från nya företagare under 40 med lantbruksutbildning.

- Tyvärr blir det inte tid för särskilt många gårdsbesök, men jag får träffa massor av trevliga kunder, säger Emma Gunnarsson. Innan jag började funderade jag en del över hur ska skulle bli bemött. En ung tjej som ska ge råd åt gamla garvade lantbrukare.

- Men det har gått mycket bra, jag får så mycket positiv energi från mina kunder. De har alltid något roligt att berätta och de brinner för sin verksamhet. Ingen har ifrågasatt att jag är en ung tjej, men det är klart jag måste visa vad jag kan och jag måste kunna annars skulle de inte söka rådgivare.

- Jag är också helt säker på att det är många kvinnor som sköter ekonomin ute på lantbruken så det är inget konstigt att det är samma på rådgivningsbyrån.

Något eget lantbruk hägrar inte för Emma Gunnarsson i framtiden.

- Nej, jag är nöjd som det är och ser bara fram emot att mars månad ska ta slut.

Personligt

Namn: Emma Gunnarsson

Ålder: 26

Bor: Åtvidaberg

Familj: Sambo

Senast lästa bok: Kollektivt självmord/ Aarto Paasilinna

Senaste film på bio: Black swan med Natalie Portman i huvudrollen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om