Det är en fin byggnad, som idag kanske går gemene Västerviksbo obemärkt förbi i och med sitt något skymda läge. Men på Kvarngatan står det, Västerviks gamla elverk.
Aktiebolaget Westerviks Elektricitetsverk bildades då bokhandlaren tillika politikern Carl F. Edholm tillsammans med ingenjör Hilding Flygt bestämt sig för att Västerviks gator skulle förses med ljus år 1897. För att göra detta skulle man anlägga ett elkraftverk i staden. Platsen för bygget blev korsningen mellan Brunnsgatan och Kvarngatan, där en brand sex år tidigare hade härjat och slukat byggnaderna som stod där då.
Byggnadsingenjören Fredrik Anderberg är enligt en rapport från Kalmar läns museum den som signerat ritningarna som låg till grund för bygget. 1897 kom då ett ångpanne- och maskinhus till på Kvarngatan, och samma år tändes stadens första elektriska ljus på Västerviks stadshotell.
Elverksbyggnaden kom till 1906, när man gick från ångdrift till vattenkraft, efter ritningar av Carl Bergsten och Gunnar Morssing. 1938 byggdes det om för att börja användas till kontor och lägenheter. Elverket är det tegelhus som idag ses från Kvarngatan, och som med sitt vackra burspråk skiljer sig från de närliggande fasaderna. 1948 uppfördes Nämndhuset bredvid Elverket, längst ut mot Brunnsgatan, av Västerviks stadsarkitekt Arre Essén.
1930 köptes Aktiebolaget Westerviks Elektricitetsverk av Västerviks stad, och 1974 flyttades all verksamhet till Lunnargatan där Västervik Miljö och energi håller till än idag. I samma veva som flyttlasset gick såldes de gamla byggnaderna på Kvarngatan till Västerviks stad.
Idag håller en hel del företag till i det gamla elverket, många av dem sysslar med vuxenutbildningar. Dessutom har Region Kalmar län lokaler för Barn- och ungdomshälsan i huset.
Det äldsta huset, Ångpannehuset, kan ses från innergården på Elverkets baksida. Nämndhuset genomgick en omfattande renovering 2014 och idag ligger där gymmet Fitness 24 Seven.
Den nuvarande fastighetsägaren heter Mats Thorsman. Han har haft husen i sin ägo sedan 2014.
– Jag köpte kvarteret av kommunen. Det var kraftigt mögel- och fuktskadat, så tanken var att det skulle rivas. Men kommunen tyckte att det blev dyrt, så jag fick köpa det. Nu är det Västerviks modernaste hus med så mycket teknik att vi i princip inte har några driftkostnader alls, säger Thorsman.