En viktig sak som energi- och klimatrådgivaren Mikael Nyman brukar tipsa folk om är att sänka temperaturen inomhus, eftersom det är något som sparar mycket pengar. Bara att gå ner från 21 till 20 grader innebär en besparing, men den blir förstås ännu större om man minskar från 23 till 20.
Golvvärme i badrummet drar en hel del el, så det är något som han rekommenderar att man stänger av, nu när priserna är höga.
Rent generellt kan man tänka som så att grejer som ger värme, även drar ganska mycket energi. Till exempel handdukstork och kaffebryggare.
Om man bara ska värma vatten, tycker han att man ska använda en vattenkokare i stället för kastrull.
– Vattenkokare sparar en hel del energi, för att det är inkapslat. En kastrull drar dubbelt så mycket. Men häll bara på så mycket vatten du behöver!
Som rådgivare möter han ibland människor som väljer att stänga av luftvärmepumpen, för att de tycker att den låter för mycket, och värma upp bostaden med enbart direktverkande el. Då ska man veta att det blir tre gånger så dyrt. Samma sak gäller förstås om värmepumpen går sönder.
Nämn ett annat vanligt fel som folk gör.
– Om man har ett kallgarage och sedan sätter en värmefläkt där, som får stå på, för att några burkar med målarfärg ska klara sig på vintern. Där blir det ganska många kilowattimmar.
Någonting som Mikael Nyman verkligen vill slå ett slag för är att man går in på "Mina sidor" hos exempelvis Västervik Miljö & Energi eller Eon. Där kan man se timme för timme hur den egna elförbrukningen ser ut.
– Många vet inte hur mycket energi de använder. Det behöver man ha koll på.
Om man då ser att det ökar ordentligt runt klockan 17, kanske man behöver fundera på hur man lagar mat, om det är något som går att göra annorlunda där. Som att koka med lock på.
En del människor tycker om att bada i badkaret ofta, men det är en sak som bidrar till ökade elräkningar. Samma sak med långa varma duschar, om man har en varmvattenberedare som går på el.
Att fylla tvättmaskin och diskmaskin ordentligt, innan man kör dem, är också bra att tänka på.
Avslutningsvis påpekar Mikael Nyman att förutsättningarna varierar starkt från person till person, och att det ibland fordras ett detektivarbete för att hitta vad det är som drar mycket el. Han välkomnar den som vill ha hjälp att höra av sig. I första hand tar han det på telefon, på grund av pandemin.