Elin kom trea i kocktävling
?Om några år ska jag praktisera i köket på Grythyttans Gästgivaregård.?
Foto: MAGNUS GLANS Elin Wessman från Västervik knep bronsmedaljen i tävlingen Årets Kockelev, som på onsdagen avgjordes vid den pågående Matmässan i Göteborg. gymnasiets hotell- och restaurangprogram och siktar på en framtid som kock. Om ett par år tänker hon praktisera på Grythyttans Gästgivaregård.
Foto:
? Det här känns jättekul, skrattar den unga Ankarsrumsflickan när hon ringer upp oss på mobilen från den pågående stora Matmässan i Göteborg.
Åtta finalister hade tagits ut av totalt 50-talet inskickade bidrag från hela Sverige. Elin var den enda flickan av de åtta kockeleverna och hon tog sig till final med den egenkomponerade rätten Svampfylld kycklingfilé med rotfruktstorn och ärtsås.
I finalen valde Elin, som går sista året på gymnasiet, att anrätta Rödspättafilé med mandelmos. Ett mandelmos som för övrigt tillagas med jordärtskockor, mandelpotatis och tryffelolja.
? Jag fyllde rödspättafilén med svamp och stekt lök. Det föll juryn i smaken, säger Elin som redan om ett par år avser praktisera i köket på berömda Grythyttans Gästgivaregård. Innan dess tänker hon skaffa sig mer praktik på ?lite mer vanliga? restauranger.
Elin Wessman berättar att det finns gott om arbete för kockar i Sverige. Efter sommarjobb i Västervik nästa år, en restaurang är redan klar, bär det av upp till Åre för att laga mat där på en restaurang under hela vintersäsongen.
? Då tänker jag passa på att åka lite skidor också.
Onsdagens final var jättenervös. Elin fick, liksom hennes sju medtävlare, i förväg besked om en korg med vissa råvaror hon skulle använda vid den ?sista måltiden?.
Elin sände in sitt bidrag till den första uttagningen redan i september.
Redan i grundskolan hemma i Ankarsrum kom Elin på att hon ville bli kock, i samband med att hon bakade och lagade mat vid temadagar på skolan. I somras jobbade hon på restaurang Saltmagasinet i Västervik, både som kallskänka och kock.
Första priset i tävlingen Årets Kockelev var att praktisera några dagar på Operakällaren. Både andra- och tredjepriset utgörs av praktik på krogar i Göteborg.
Under tävlingen i Göteborg hade Elin stöd av tio skolkamrater från Västervik. De assisterade henne både med förberedelser och vid själva matlagningen.
Tävlingsjuryn bedömde de tävlandes insatser såväl vad gäller smak som utseende. Även arbetsgången och hur väl man förberedde sina insatser vägdes in.
Tävlingen blev extra spännande genom att publiken i mässhallarna via en storbildsskärm fortlöpande kunde följa den dramatiska röstsammanräkningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!